Van Vliet en Heemskerk naast podium op 50 vrij op EK zwemmen

Tamara van Vliet.
© Archief, ANP
GLASGOW

Tamara van Vliet en Femke Heemskerk zijn er bij de Europese kampioenschappen zwemmen op de kortebaan in Glasgow op de slotdag niet in geslaagd Nederland een elfde medaille te bezorgen.

Van Vliet uit Oegstgeest finishte in de finale op de 50 meter vrije slag als vierde in 23,83. Heemskerk uit Roelofarendsveen was een fractie langzamer (23,84) en werd daarmee vijfde. Eerder had ze al wel brons veroverd op de 100 en 200 meter vrij.

De winst was voor de Russische Maria Kameneva in 23,56. Ze hield de Française Melanie Henique (23,66) en de Deense Pernille Blume (23,73) achter zich.

Van Vliet verbeterde zich aanzienlijk ten opzichte van de halve finales. Daarin zwom ze met 24,14 nog de achtste tijd. Heemskerk had zich als vierde (23,85) geplaatst voor de finale.

Nederland was succesvol in Glasgow met name dankzij Kira Toussaint en Arno Kamminga. Toussaint pakte goud op de 50 en 100 meter rugslag en brons op de 200 meter. Ze grossierde bovendien in nationale records.

Dat gold ook voor Kamminga die op dezelfde score uitkwam: goud op de 100 en 200 meter schoolslag en brons op de 50 meter.

Beiden maakten bovendien deel uit van de gemengde estafetteploeg die als tweede eindigde op de 4x50 meter wisselslag. Net als Heemskerk en Joeri Verlinden. Heemskerk en Toussaint veroverden samen met Van Vliet en Valerie van Roon het goud op 4x50 meter vrij.

Ranomi Kromowidjojo ontbrak in Glasgow. Zij richt zich op de Swim Cup, komend weekeinde in Amsterdam.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.