’Lelystad zorgt voor groeiruimte op Schiphol’

SCHIPHOL

Het overgrote deel van de toekomstige vakantievluchten op Lelystad Airport, maakt op Schiphol ruimte vrij voor overstapverkeer. Nieuwkomers die geen plaats maken op Schiphol, zullen 10 tot 20 procent van de beschikbare capaciteit opeisen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

Om het inmiddels overvolle Schiphol te ontlasten is de afgelopen jaren Lelystad Airport geschikt gemaakt voor commercieel vliegverkeer. Het was oorspronkelijk de bedoeling de luchthaven alleen te gebruiken voor vakantieverkeer dat verhuist vanaf Schiphol. Zo zou wel groei mogelijk worden gemaakt voor economisch belangrijk netwerkverkeer, maar niet voor zogenoemde pretvluchten.

Europese regels staan evenwel niet toe nieuwkomers helemaal te weren. Van Nieuwenhuizen is daarom met Brussel een voorrangsregeling overeengekomen, waarvan adviesbureau M3 de markteffecten in kaart heeft gebracht. De bewindsvrouw concludeert dat "maximaal wordt voldaan aan de inzet om Lelystad Airport te laten fungeren als overloopluchthaven van Schiphol".

Lees ook: ’Schiphol kan terug naar 403.000 vluchten’

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.