Premium

Leidse Soledad Valdivia ziet verbaasd hoe in haar geboorteland Bolivia de vlam in de pan slaat

Aanhangers van voormalig president Evo Morales, voornamelijk inheemse mensen, demonstreren in de hoofdstad La Paz. Ze hebben onder andere de geblokte inheemse vlag bij zich.
© Foto AFP
Leiden

Tientallen doden zijn er in Bolivia gevallen sinds de verkiezingen van eind oktober. Soledad Valdivia, Latijns-Amerikadeskundige van de Universiteit Leiden, vreest dat het land waar zij geboren is en waar zij tot haar elfde woonde, na jaren van economische voorspoed en een kleiner wordende kloof tussen arm en rijk, weer teruggaat naar af. ,,Ik sta er van te kijken hoe snel het is gegaan.’’

Op 20 oktober gingen de Bolivianen naar de stembus. Een paar dagen later riep Evo Morales, sinds 2006 aan de macht, zich uit als winnaar. Volgens de oppositie en een rapport van de Organization of American States (OAS) zijn de uitslagen gemanipuleerd. Morales, de eerste inheemse president van het land ooit, legde onder druk van het leger op 10 november zijn functie neer en vluchtte daarna naar Mexico. De conservatieve voormalige vicevoorzitter van de senaat van Jeanine Áñez riep zichzelf daarna uit tot interim-president. Sindsdien zijn zeker dertig doden gevallen bij botsingen tussen demonstranten en politie.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.