Premium

Onafhankelijke Stichting de Groene Punt zamelt geld in voor herbouw Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk Hoogmade

Onafhankelijke Stichting de Groene Punt zamelt geld in voor herbouw Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk Hoogmade
De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in mei dit jaar, ’gevangen’ vanuit een drone tijdens het gouden uurtje in de avond.
© Foto Rob Looijenstein
Hoogmade

Een baken was hij. Niet alleen van de vorige maand verbrande Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk, maar van heel Hoogmade: de groene punt op de toren. Nu wil een stichting met die naam geld bijeen sprokkelen om een goede herbouw van de hele kerk mogelijk te maken, tot in de puntjes dus.

Hoe nauw Stichting de Groene Punt ook wil samenwerken met de kerk, ze blijft bewust onafhankelijk van het bisdom. „Anders loop je de kans dat alles op één hoop wordt gegooid”, meldt voorzitter Ellen Vlieger. „En wij willen nu juist dat het geld dat voor onze kerk wordt ingezameld daar ook echt naar toe gaat.”

De basis voor de stichting werd op 20 november gelegd in Het Drieluik. Zo’n honderd betrokkenen bogen zich toen over de vraag hoe het verder moet. In het geroezemoes klonken dingen als: „Waarom doen we geen crowdfunding?” Vlieger herinnert het zich nog goed. Net als de reactie ’dat we dat wel even gaan opzetten’.

„Het moet dan wel snel gebeuren”, klonk erbij. „Je moet niet wachten tot er op zeker moment geld nodig blijkt om dingen mogelijk te maken omdat een verzekering nu eenmaal nooit alles dekt, je moet het dan al bij elkaar hébben.”

Eerste actie

Nog geen week later zaten enkele enthousiastelingen bij elkaar: „We hadden toestemming van de kerk om onafhankelijk te opereren en besloten zo snel mogelijk een stichting op te richten en acties voor te bereiden.” Hoewel de stichtingsakte nog moet passeren en er nog geen gezamenlijke bankrekening is, loopt er al een eerste actie. Via Whydonate kan geld worden gedoneerd voor de herbouw van ’ons groene herkenningspunt in Hoogmade’.

„Het moment is nu eenmaal goed”, voelt Vlieger. „De brand is nog hot en in december zijn mensen altijd vrijgeviger.” Storm loopt het niet direct, maar dat zegt volgens haar niets: „We hebben nog amper ruchtbaarheid gegeven aan onze stichting en haar acties.”

Ook de site, die nu alleen via die van rkgroenehart.nl te bereiken is, moet nog worden aangekleed. Nu bevat die, buiten de namen van de zes bestuursleden, vooral mededelingen. Bijvoorbeeld dat er binnenkort meer informatie over de stichting te vinden zal zijn. En wie goede ideeën heeft, mag ze doorgeven.

De stichting heeft die eveneens. Zo wil ze op 28 maart een veiling houden waarvoor iedereen kavels mag aandragen. Dat kan een aangekleed etentje thuis zijn, een middagje varen of iets totaal anders. Evenzo bestaan er wilde ideeën voor het geblakerde koper van de spits: „Er kunstwerkjes van maken op een statief of voor aan de muur.”

Lange adem

Een enkeling vindt dat de stichting een ’stomme naam’ heeft gekozen. Vlieger ziet dat anders: „Het ging steeds over die groene punt. En als je die groene punt ziet, dan zie je Hoogmade.”

Punt was wel dat de domeinnaam al vergeven was. Op internet zal de punt in de stichtingsnaam dan ook niet worden uitgeschreven. Hij is er in de vorm van is een dot, een letterlijke punt dus. Volgens Vlieger heeft dat zijn voordelen: „Het is korter. En er moet toch .nl achter.”

Dat het om meer dan de punt gaat, leggen bestuursleden graag uit. „We zeggen alleen niet hoe de bouw er moet uitzien. Wij zijn er puur om dingen financieel mogelijk te maken en zullen daarbij een lange adem hebben. Van andere kerken weten we dat herbouw zo twee tot drie jaar kan duren. En dan maar hopen dat de rekening blijft groeien.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.