Premium

Politiechef Noordwijk-Teylingen: ’Dit houden we geen half jaar meer vol’

Politiechef Noordwijk-Teylingen: ’Dit houden we geen half jaar meer vol’
Teamchef Henk Woppenkamp: ’Ik kan niet meer vragen van mijn mensen dan ik nu doe.’
© Archieffoto
Teylingen

Minder surveilleren, minder handhaving en controles op bijvoorbeeld alcohol en rijbewijzen, minder snel reageren op meldingen – behalve 112 – en minder inzet bij evenementen.

,,Zo redden we het nog net, maar alleen dankzij de enorme loyaliteit en inzet van ons team’’, zo schetst politiechef Henk Woppenkamp van het team Noordwijk-Teylingen de penibele situatie. ,,Ik houd het op deze manier geen half jaar meer vol met mijn mensen’’, aldus Woppenkamp maandag in de Teylingse raadscommissie bestuur.

De cijfers spreken boekdelen: de officiële formatie is 73 mensen, maar in werkelijkheid wordt dat aantal bij lange na niet gehaald. Afgelopen jaar vertrokken er achttien agenten – onder meer door pensionering – en Woppenkamp kreeg er welgeteld twee voor terug.

Daarnaast moet hij net als alle andere teams elke dag mensen leveren aan het zogeheten parate peloton dat wordt ingezet waar de nood het hoogst is, is hij mensen kwijt voor beveiliging sinds de moord op advocaat Derk Wiersma en sinds een kleine week zijn daar de de rellen in Duindorp nog bij gekomen, die inmiddels naar andere delen van de Hofstad zijn overgeslagen.

Grens bereikt

Daarnaast ondersteunt Noordwijk-Teylingen ook nog de teams van Lisse en Katwijk, waar de problemen volgens hem nog groter zijn.

,,We presteren op de toppen van ons kunnen’’, aldus Woppenkamp.

Het verzuim is nog altijd heel laag – het team staat landelijk op plek zeven – en dat wil de politiechef graag zo houden. Een nog groter beroep op zijn mensen bergt volgens Woppenkamp het risico in zich dat mensen gaan uitvallen en dan worden de problemen alleen maar groter. ,,Ik kan niet meer vragen van mijn mensen dan ik nu doe. De grens is voor mij echt bereikt.’’

Hij ziet ‘met angst en beven’ uit naar het nieuwe vaarseizoen op de Kagerplassen: dat vergt de nodige inzet maar de menskracht daarvoor is er niet. De oplossing zoekt Woppenkamp in samenwerking met alle organisaties – zoals Rijnland – die iets met water van doen hebben. Ook gaat hij contact leggen met jachthavens en campings. ,,We hopen dat zij onze ogen en oren willen zijn. ’’

Pensioen

Absolute prioriteit voor Woppenkamp zijn en blijven de 112-meldingen. De wagen is op elk uur van de dag dubbel bemenst, ook al vergt dat de inzet van 35 agenten.

Ook de teamleiding doet dienst op de 112. Een tweede prioriteit is dat wijkagenten 80 procent van hun tijd zichtbaar aanwezig zijn. Waarbij ze wel bij een 112-melding in hun buurt ’ daar meteen op hun scootertje op af gaan’.

Licht aan het eind van de tunnel ziet hij vooralsnog niet. ,,In 2020 worden de problemen nog groter dan dit jaar’’. Dat de problemen zo groot zijn, wijt hij voor een deel aan de politiek: het tekort aan agenten komt vooral omdat veel mensen met pensioen gaan ’en dat had iedereen toch kunnen zien aankomen.

De Teylingse politiek schrok van het relaas van Woppenkamp. Er is sprake van een onhoudbare situatie, constateerde D66’er Fred Koot met instemming van de teamchef. Op verzoek van GroenLinkser Jeroen Tomassen gaat de politiek binnenkort praten over de prioriteiten.

De gemeente neemt komend jaar twee extra BOA’s aan, die een deel van het politiewerk voor hun rekening kunnen nemen. Tomassen nam alvast een voorschot: ,,Ik weet dat dit geen populaire uitspraak is. Maar als er geen toezicht meer kan worden gehouden bij evenementen, moeten er misschien minder evenementen komen.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.