Museumbus al na jaar uit de roulatie

Bus 10 onderweg.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Bus 10, ook bekend als de Leidse museumlijn, rijdt komende zaterdag (14 december) voor het laatst. De speciale busdienst ’heeft niet aan de vooraf bepaalde succesfactoren voldaan’.

Daarom hebben busmaatschappij Arriva, de gemeente en de provincie besloten om de ’10’ uit de roulatie te halen. Er wordt door betrokkenen nog gezocht naar een alternatief.

De oorsprong van de busdienst ligt bij het elektrische T-rex-treintje. Dat was een initiatief van het Stadsparkeerplan. Het treintje reed op de weg tussen binnenstad en Naturalis, tijdens de grote dino-expositie in 2016. ,,Groot succes, kinderen waren er dol op’’, weet Chris Verplancke van Stadsparkeerplan.

Het wegtreintje moest echter verdwijnen. Arriva had het alleenrecht op openbaar vervoer en meende dat de wagonnetjes daar ook onder sorteerden. De Friese busmaatschappij kwam in augustus 2018 met een alternatief; bus 10.

Voor een vast traject in de vorm van een 8, langs de diverse musea, werd onder meer een dure, beweegbare paal in het wegdek van het Rapenburg gegraven.

Een groot succes werd de museumlijn bepaald niet. Reizigers waardeerden het enorm, maar waren in aantal klein. Al snel werd beheer en uitvoering overgedaan aan Stadsparkeerplan en taxibedrijf Wielkens uit Leiderdorp samen.

Nu trekken Arriva en de verschillende overheden er definitief de stekker uit. Verplancke laat het daar niet bij zitten. Volgens hem is er nog steeds behoefte aan speciaal vervoer bij onder meer evenementen. ,,Daar krijg ik echt veel vraag naar.’’

Dus gaat hij binnenkort met gemeente, Arriva en Leiden Marketing op tafel om een alternatief voor bus 10 te bedenken. Nee, het populaire T-rex-treintje keert niet terug.

,,Dat wil de wegbeheerder niet’’, aldus Verplancke. ,,Ik hoop vurig dat er iets uit het overleg komt. Misschien valt het te combineren met vervoer van en naar het Bio Science Park dat ook maar niet van de grond komt en waar ook een grote behoefte aan is.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.