Wooncontainers gepland op sportveld Verdamstraat in Leidse Professorenwijk

Containerwoningen aan de Sumatrastraat.
© archieffoto
Leiden

Op het grasveld naast de Leidse Verdamstraat en Fruinlaan moeten zestien wooncontainers komen. Tenminste, dat is de plek die de gemeente daarvoor heeft uitgekozen.

Komende maandagavond zijn buurtbewoners uit Verdamstraat, Fruinlaan, Kernstraat en Burggravenlaan uitgenodigd om erover te komen praten in het schoolgebouw van het Bonaventura College aan de Hoge Rijndijk.

Leiden heeft op een aantal plekken in de stad clusters van wooncontainers neergezet. Die worden bewoond door een mix van statushouders, voormalige daklozen en reguliere woningzoekenden. Woningcorporatie Ons Doel verhuurt en beheert de verplaatsbare, deels houten ’dozen’. Een van die locaties is een schoolplein aan de Sumatrastraat, maar daar moeten de zestien containers plaatsmaken voor een bouwproject.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de zestien eenheden te verhuizen naar een grasveld achter flats aan de Valeriustraat in Zuidwest, langs de Vijf Meilaan. Een storm van protest in de buurt was het gevolg en uiteindelijk vond ook het stadsbestuur dat het toch niet zo’n geschikte stek was. De zoektocht die volgde en waarbij 28 plekken in Leiden werden bekeken, bracht de gemeente bij het omheinde veld in de Professorenwijk.

Het is de bedoeling dat de verhuizing plaats heeft in het tweede kwartaal van 2020 en de containers blijven maximaal tien jaar, zo maakt de gemeente in een brief aan buurtbewoners bekend. ’De ervaringen van omwonenden aan de Sumatrastraat zijn positief’, zo staat in die aankondiging. ’Twaalf van de zestien woningen zijn toegewezen aan mensen die om verschillende redenen dakloos zijn geweest. Zij wonen ongeveer een jaar lang onder begeleiding van stichting De Binnenvest in de units.’

Komende maandag zijn zowel PvdA-wethouder Marleen Damen als burgemeester Henri Lenferink aanwezig om eventuele vragen en opmerkingen van buurtbewoners te beantwoorden. Op sociale media lopen enkele wijkbewoners zich al warm. ’Ook deze locatie zal terecht tot veel protest leiden’, schrijft een van hen op een plaatselijk forum. Hij wordt gepareerd met: ’veld wordt toch amber gebruikt, deze mensen moeten ook ergens wonen.’

De wijkvereniging vindt het logisch, zo zegt bestuurslid Job Spijker, dat buurtbewoners zich nu al zorgen maken. Toch wil hij tot maandag wachten voor een reactie.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.