73-jarige Bas Eenhoorn uit Wassenaar weer waarnemend-burgemeester in Vlaardingen

Bas Eenhoorn tijdens de verkiezingsavond voor de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente Alphen aan den Rijn, november 2013.
© archieffoto ANP
Wassenaar

De 73-jarige Bas Eenhoorn uit Wassenaar krijgt nog niet genoeg van van het burgemeesterschap. Vanaf vrijdag is hij waarnemer in Vlaardingen.

De VVD’er was nog maar 29 jaar toen hij al burgemeester werd van Schiermonnikoog. Zes jaar later stapte hij over naar Voorburg. Tussen 2007 en 2013 nam hij waar in Lansingerland, Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn. Hij was in Alphen toen de schietpartij in de Ridderhof plaatsvond. Het blad Binnenlands Bestuur riep hem vervolgens uit tot beste bestuurder.

In 2014 nam hij tijdelijk Vlaardingen onder zijn hoede. En omdat het waarnemerschap van Amstelveen onlangs stopte, wordt hij er weer de eerste burger.

Tussendoor bekleedde Eenhoorn ook andere functies, zoals die van VVD-partijvoorzitter (1999-2003). Een omstreden nevenfunctie was die van ’bestuurlijk meelezer’ in de tijd dat de seksrel in zijn woonplaats speelde en bureau Bing er een onderzoek deed. De Accountantskamer vond dat hij zich als dorpsgenoot erbuiten had moeten houden, ook omdat hij van dezelfde partij was een hoofdpersoon in de seksrel, Henk de Greef. Eenhoorn vond dat ook ’achteraf niet zo handig.’

Eenhoorn krijgt nu de opdracht de rust in Vlaardingen te herstellen, zodat een nieuwe vaste burgemeester er een goede start krijgt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.