’Arnhems voorbeeld verdient navolging in Leiden’

Schuldenvrij.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Leiden moet het voorbeeld van Arnhem volgen en de schulden kwijtschelden van inwoners die diep in de financiële problemen zitten. Daarvoor pleit het Leidse PvdA-raadslid Tiny Klever.

Ongeveer 1400 Arnhemmers zijn per 1 januari van hun schulden af. Het gaat om inwoners die al drie jaar, ondanks een betalingsregeling, niet van hun schulden afkomen. Daarom stapt de gemeente daar nu in. Dat kost de lokale gemeenschap circa 2,4 miljoen euro.

In enkele gevallen gaat om een schuldbedrag van 500 euro, maar dat loopt op tot wel 20.000 euro per persoon. De gemeente Arnhem rekent ook geen rente meer over betalingsachterstanden en gaat bij woningcorporaties en uitkeringsinstanties ervoor pleiten om hetzelfde te doen.

Voor inwoners die hebben gefraudeerd met een uitkering gaat de zon in de Gelderse hoofdstad niet op. Normaal wordt van fraudeurs hun schuld kwijtgescholden na twaalf jaar, maar dat is twintig jaar geworden. Een strengere maatregel dus.

Een van de redenen voor de uitzonderlijke aanpak in Arnhem, als eerste in Nederland, is dat schulden zorgen voor stress en gezondheidsklachten. Bovendien raken inwoners in een situatie die steeds uitzichtlozer wordt.

En dat is uiteraard ook in Leiden het geval. De gemeente doet al veel aan schuldhulp, maar volgens Klever is het tijd om het drastische voorbeeld te volgen. ,,De Partij van de Arbeid vindt het belangrijk dat we mensen met schulden helpen en nieuw perspectief bieden’’, zegt ze. ,,We vinden het ook belangrijk dat de gemeente het goede voorbeeld geeft, voor andere schuldeisers.’’

Of het huidige, progressieve stadsbestuur het plan ziet zitten, dat wordt begin januari duidelijk.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.