Zilver op 1000 meter voor schaatser Kai Verbij uit Hoogmade: ’Had harder gekund’

© Foto EPA
Nagano

Kai Verbij heeft bij de wereldbeker schaatsen in Nagano de zilveren medaille veroverd op de 1000 meter.

De schaatser uit Hoogmade pakte het zilver met een tijd van 1.08,67. Hein Otterspeer behaalde brons met 1.08,95. Het goud was voor Pavel Koelizjnikov, die zegevierde met een baanrecord (1.08,45). Voor de Russische topsprinter, hersteld van een enkelblessure, was het zijn eerste wereldbekerzege in dit seizoen.

Verbij eindigde vorig weekeinde in Kazachstan als derde, achter Thomas Krol en Kjeld Nuis. Het snelle duo van Jumbo-Visma sloeg de wereldbeker in Japan over. Mede daardoor kon Verbij, wereldkampioen op de 1000 meter, de leidende positie in het wereldbekerklassement op deze afstand overnemen van Krol.

Lennart Velema reed in Nagano de zevende tijd: 1.09,16. Dai Dai Ntab belandde met 1.10,19 op de veertiende plek. In de B-divisie kwam Wesly Dijs op de zeventiende plaats uit met een tijd van 1.10,91.

Had harder gekund

Verbij, die een Japanse moeder heeft, was na zijn tweede plek niet helemaal tevreden. „Ik had zeker harder gekund”, liet hij bij de NOS weten. „Ik rijd hier met nieuwe buizen. Het voelt nog een beetje onwennig aan. Ik krijg nog iets te veel druk mee, waardoor ik niet efficiënt kan versnellen. Voor nu is die tweede plek dus best nog wel goed.”

Super fit

Otterspeer, die vrijwel geen rugklachten meer heeft, reageerde opgetogen na zijn achtste wereldbekermedaille op de 1000 meter. „Ik ben opgelucht en tevreden, want het was al weer een tijdje geleden dat ik internationaal op het podium stond. Deze medaille smaakt zeker naar meer. Ik ben super fit en wil op de WK sprint en de WK afstanden mezelf graag bewijzen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.