Universitair personeel doet aangifte bij de arbeidsinspectie om hoge werkdruk
Remco Breuker tijdens een actie van WOinActie in Leiden.© Foto Taco van der Eb
Ruim 500 docenten van Nederlandse universiteiten hebben tot nu toe aangifte gedaan van ’extreem hoge werkdruk’ bij de Inspectie SWZ. De actiegroep WOinActie verzamelt meldingen, die zij eind deze week als collectieve aangifte gaat indienen. De Leidse hoogleraar Koreastudies Remco Breuker, die woordvoerder is van WOinActie, denkt dat het er, ’met een week te gaan’, nog wel meer worden.
De collectieve aangifte is een volgende stap in de strijd van WOinActie tegen hoge werkdruk en burn-outs, die naar eigen zeggen ’gevolgen heeft voor de hele samenleving’.
Weliswaar beloofde onderwijsminister Ingrid van Engelshoven een week geleden dat de universiteiten een miljard euro per jaar structureel extra krijgen, maar het wantrouwige onderwijspersoneel eist boter bij de vis. ,,Het is niet voldoende om te erkennen dat de financiering van de universiteiten inadequaat is’’, zegt ’voorman’ Rens Bod van WOinActie. De UvA-hoogleraar Digitale Geesteswetenschappen eist dat het miljard ’op korte termijn daadwerkelijk’ wordt vrijgemaakt. Intentieverklaringen zijn niet genoeg. Pas als het geld er is, stoppen de acties.
Een andere, jammerlijk mislukte actie van WOinActie de afgelopen weken was een ’witte staking’. Docenten die eraan meededen, lieten hun e-mailprogramma een bericht versturen met de mededeling ’dat het even kan duren voordat u een antwoord ontvangt’. ,,Op dit moment beperk ik mijn aantal werkuren tot mijn aanstellingsomvang.’’
Sommige universitaire docenten slaagden er, zij met grote moeite, in om zich aan een 40-urige werkweek te houden. De Leidse docent geschiedenis Suze Zijlstra zei dat het alleen kon door ’inhoudelijk belangrijke dingen’, zoals lezingen, niet bij te wonen en onderzoek af te stellen. Niettemin voelde ze zich ’energieker en gezonder’.
Het protest tegen hoge werkdruk klinkt het hardst aan de faculteiten der Geesteswetenschappen. Deze docenten voelen zich niet alleen overwerkt, maar ook verweesd. Toch, zegt Breuker, leert een ’snelle blik’ op de lijst met meldingen hem dat er ’aangiftes zijn vanuit alle faculteiten, niet alleen Geesteswetenschappen of Sociale Wetenschappen. Hij wil het aantal meldingen om privacyredenen niet uitsplitsen naar individuele universiteiten.