Recensie: Iconische kerstvrek herrijst voor drie weken in Alphen

De familie Cratchit uit de voorstelling ’Scrooge’ van Productiehuis Alphen.© Foto Lisenka l’Ami

Ebenezer Scrooge (Radboud Tuin) met de weesmeisjes en huishoudster Johanna (Svengard Sonneveldt).© Foto Arne Maletzky

1 / 2
Dick van Teylingen
Alphen aan den Rijn

Net als Sinterklaas leeft Ebenezer Scrooge maar drie weken per jaar. Half december rijst de iconische kerstvrek uit A Christmas carol van Charles Dickens op uit zijn graf van woorden om daar voor het nieuwe jaar weer in te verdwijnen. Tot de volgende kerst.

In deze Scrooge! (die ook al ten prooi gevallen is aan de besmettelijke uitroeptekenziekte) neemt een kerstengel met een missie (Renée van Eerden) het heft in handen. Zij zet al haar middelen in om zelfs bij Scrooge (Radboud Tuin) het kerstgevoel erin te rammen. Ze krijgt de hulp van Belle (Denia Tönjes), de verloofde van Scrooge toen hij nog een aardige jongen was.

De vrouwelijke injectie (hoewel een engel officieel natuurlijk geslachtsloos is) van Dickens wordt gecompleteerd door Scrooges huishoudster Johanna (Svengard Sonneveldt), die door een fondsconstructie niet kan worden ontslagen en daardoor haar belachelijk hardvochtige werkgever tegengas durft te geven. Makkelijk is dat niet, weet ook de uitgebuite Bob (Teimen de Kort). Scrooge is een tough cookie.

De kerstengel treedt op als geest van het verleden. Ze laat Scrooge zien waarom Belle hem verliet. Dat kwam door Marley (Jan Laman), die haar een risicofactor vond voor financieel succes. De net overleden Marley is trouwens ook heel geschikt om Scrooge te confronteren met zijn gevoelloze leven.

Een glansrolletje speelt de zieke Tim (Tobias Schansman) als een komische geest van de toekomst, die Scrooge zijn eigen kromme kruis op de begraafplaats laat zien. Door de smartlap daar breekt Scrooge eindelijk door zijn muren van ijs en beton (excuseer de spoiler).

Scrooge! is maar liefst de dertiende kerstvoorstelling van Productiehuis Alphen. En weer doet de groep haar uiterste best om de productie tot in de puntjes te verzorgen. Dat begint al bij de mooie trailer de voorstelling van Jan Laman, waarin de kerstengel in een decor van radertjes de voorstelling introduceert. Die vormgeving sluit aan bij de aankleding van de voorstelling. Steampunk is een combinatie van een achttiende-eeuwse bruiloft, een verfilmde gothic novel en de uitnodiging om de depots van een ouderwets techniekmuseum te plunderen. Alle volwassenen hebben hoeden op (hoog of bol), voorzien van vliegbrillen en instrumentachtige parafernalia. Het ziet er weer goed uit.

Een mooi detail is dat de regie in handen is van oermoeder Nancy Ubert én Lianne Loos, die ooit als weesmeisje meespeelde in de eerste Alphense kerstvoorstelling en inmiddels in Brussel is afgestudeerd in de musicalkunde. De teksten van de liedjes zijn niet overmatig inventief (“Alle mensen samen bij elkaar. We weten het zeker: kerst is bijna daar.” “Liedjes zingen met het hele gezin. En de kerstsfeer zit overal in.”) en het spel houdt zich aan de amateurconventies (wees niet zuinig met begripvolle blikken en knikken, bij het woord ‘mijn’ altijd naar je eigen borst wijzen). Toch mist het verhaal opnieuw zijn effect niet. Dekselse Dickens. En Productiehuis Alphen.

Productiehuis Alphen: Scrooge! naar Charles Dickens. Tekst: Thirza Zellerer. Regie: Nancy Ubert en Lianne Loos. Gezien op 15 december in Parkvilla, Alphen aan den Rijn. Daar nog te zien tot en met 24 december.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.