Woensdag boerenacties gepland bij tientallen distributiecentra, onder andere in Alphen aan den Rijn

ANP/Internetredactie

De protestacties die boeren woensdag willen houden bij distributiecentra van supermarkten, gaan naar alle waarschijnlijkheid gewoon door. Maar pas die ochtend zal duidelijk zijn wat de acties gaan inhouden. Dan worden de boeren erover geïnformeerd, laat een woordvoerster van koepelorganisatie Landbouw Collectief weten.

Boerenactiegroep Farmers Defence Force wil op veertig plekken actievoeren en heeft een brief gestuurd naar de gemeenten waar de distributiecentra zijn gevestigd. De brief is in handen van de NOS.

De gemeenten zijn ingelicht omdat demonstraties vooraf moeten worden aangemeld. Farmers Defence Force (FDF) verwacht bij elk distributiecentrum ongeveer tweehonderd tot 1500 betogers, zo schrijft de groep in de brief aan de gemeentes.

Op de lijst staan onder meer Zaandam, Middenbeemster, Hoorn, Zwaag, Velsen-Noord, Beverwijk en Alphen aan den Rijn. Niet bij alle genoemde supermarkten werd maandag overigens rekening gehouden met het daadwerkelijke doorgaan van de acties.

Platleggen

Dinsdag doet de rechter uitspraak in het kort geding dat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft aangespannen. Dat wil voorkomen dat boeren de bevoorrading van supermarkten platleggen. Al verwacht de zegsvrouw niet dat de uitspraak van grote invloed zal zijn op de acties. Vooral omdat nog niet bekend is wat de boeren gaan doen woensdag. Ook van de schaal van de protesten kon ze geen inschatting geven.

De advocaat van actiegroep Farmers Defence Force, die ook is aangesloten bij het Landbouw Collectief, zei tijdens het kort geding dat de acties „dynamisch” zijn en dat de voedselbevoorrading niet wordt tegengehouden. De boeren willen van plaats naar plaats trekken en hebben daarvan melding gedaan bij diverse gemeenten.

Het protest is bedoeld voor „eerlijke handelsvoorwaarden voor de Nederlandse boeren.” „Tijdens de actie zullen wij ons als bestuur zo veel mogelijk inzetten om de locatie zo min mogelijk te hinderen”, schrijft FDF in de brief.

FDF was niet bereikbaar voor een toelichting op de brief.

Eerder waren er al ’oefenacties’ bij een distributiecentrum in Hoorn en bij supermarkt Deen in Middenbeemster.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.