Gé Noorlander overleden: vooraanstaande bouwer en hoteleigenaar in één persoon

Gé Noorlander overleden: vooraanstaande bouwer en hoteleigenaar in één persoon
Huis ter Duin in Noordwijk.
© Archieffot Hielco Kuipers
Noordwijk

Gé Noorlander, eigenaar en directeur van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, is afgelopen zaterdag op 83-jarige leeftijd overleden.

De geboren Leidenaar maakte naam als vooraanstaand bouwer. Eerst realiseerde hij met zijn, eerder dit jaar overleden broer Steve vele bouwprojecten in gemeenten als Voorhout, Leiderdorp en Noordwijk. Nadat zijn broer en hij hadden besloten ieder een eigen weg te gaan, was Noorlander onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de Katwijkse nieuwbouwwijk Zanderij.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw maakte Huis ter Duin een moeilijke periode door en kwam Noorlander met een reddingsplan dat de instemming kreeg van de Noordwijkse politiek. Onderdeel van dat plan was onder meer de bouw van appartementen aan weerszijden van het hotel. Ook zorgde hij ervoor dat de deuren niet alleen in de zomermaanden waren geopend, maar dat Huis ter Duin jaarrond gasten ging ontvangen. ,,In de jaren zeventig en tachtig is hij een van de iconen van Noordwijk en de regio geweest’’, zegt schoonzoon en algemeen directeur van Huis ter Duin Stephan Stokkermans. Hij wijst erop dat Noorlander niet alleen een grote rol bij de wederopbouw heeft gespeeld, maar erg betrokken was bij clubs als vv Noordwijk en UVS.

De brand in 1990 waarbij hotel grotendeels werd verwoest en drie brandweerlieden het leven lieten, vormde een zwarte pagina. Het hotel werd herbouwd en verwierf opnieuw internationale faam. Stokkermans zegt dat het hotel in de geest van zijn schoonvader voort wordt gezet. ,,Hij was altijd een man met visie. Kijken wat er kan en niet wat er niet kan.’’ De familie neemt donderdag in besloten kring afscheid.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.