In memoriam: Clemens Kortenbach (1934 - 2019), schrijver en criticus in hart en nieren

Clemens Kortenbach.© Privéfoto

Theo de With
Alphen aan den Rijn

In zijn woonplaats Alphen aan den Rijn is op 85-jarige leeftijd Clemens Kortenbach overleden. Hij was in het verleden als recensent beeldende kunst verbonden aan het Leidsch en toenmalige Alphens Dagblad.

Aan de kunstacademie van Enschede was Kortenbach eigenlijk opgeleid tot textielontwerper. Hij heeft een tijdje een eigen ontwerpbureau gehad, maar bewandelde graag allerlei zijpaden. Zo heeft hij les gegeven bij een creatief centrum in Groningen, was hij lid van de Culturele Raad in Alphen en zette hij in zijn woonplaats cultuureducatie voor basisscholen op poten.

Vanaf 1981 schreef hij recensies over beeldende kunst voor deze krant. ,,Hij was uitermate kritisch’’, herinnert echtgenote Sharon Kortenbach zich. ,,Maar hij was ook heel trots op zijn werk voor de krant.’’

Schrijven deed Kortenbach enorm graag. Hij publiceerde ook boeken over schilderkunst in Nieuwkoop en de beeldenroute in Alphen. Hij laat een vrouw en vier zoons achter. De crematie van Clemens Kortenbach is komende zaterdag in Alphen aan den Rijn.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.