Wanden in Rosenburgh moet de ijsvogel tot broeden verleiden

Medewerkers hebben op vier plekken in Park Roscenburgh de oeverwand steil afgestoken en er holletjes gemaakt voor ijsvogels.© foto gemeente Voorschoten

Marieta Kroft
Voorschoten

Als het goed is wordt begraafplaats Rosenburgh in Voorschoten komende jaren een domein voor broedende ijsvogels. Medewerkers van de gemeente Voorschoten hebben op vier plekken in het park de oeverwand verticaal afgestoken en er alvast holletjes in gemaakt. De ijsvogels graven dan zelf gangen in de steile kanten.

De wanden zijn aangelegd in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland. Sovon adviseerde bij de keuze voor de plekken bij de wanden.

De ijsvogel wordt sinds een jaar of tien regelmatig gespot in het park. Broeden deden ze er echter nog niet. In maart begint het broedseizoen. Nu al gaan de vogels op zoek naar een geschikte broedplaats. Wethouder Monique Lamers (GL/natuur) is blij met de ijsvogelwanden. ,,We hopen dat we de vogels kunnen verleiden zich in het park Rosenburgh te nestelen. Daarmee leveren we een bijdrage aan de instandhouding van de ijsvogel.’’

De zogeheten Europese ijsvogel valt op door zijn opvallende kleuren: de borst is oranje tot roestbruin, de rug is fel blauw met in het midden een lichtblauwe, bijna fluorescerende streep.

Park Rosenburgh is een geliefde plek voor de vogels vanwege de aanwezigheid van water, vis en overhangende bomen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.