Raad van State: evenementen bij Zegerplas moeten aan banden worden gelegd

Jan van Ommen
Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn zal in het bestemmingsplan ’Alphen Stad’ alsnog een beperking aan het aantal evenementen en bezoekers op en rond de Zegerplas moeten vastleggen.

In een tussenuitspraak geeft de Raad van State de gemeente daarvoor 16 weken de tijd.

Daarmee komt de de Raad een aantal omwonenden tegemoet. Die vreesden rond 250 dagen per jaar last te krijgen van evenementen, uiteenlopend van het drukbezochte Zomerfestival tot en met de feestjes bij de sportclubs. Volgens gemeente loopt het niet zo’n vaart en gaat het hoogstens om 72 evenementendagen per jaar en blijven er nog genoeg dagen over die rustig en stil verlopen. De gemeente wilde het maximaal aantal evenementen per jaar en de bezoekersaantallen later apart in de evenementenvergunningen regelen. Dat vindt de Raad van State niet voldoende omdat het bestemmingsplan nu een onbeperkt aantal evenementen en bezoekers toelaat.

Elke week

Als dat plan onherroepelijk zou worden dan hebben omwonenden geen poot om op te staan als er in het ergste geval elke week evenementen worden gehouden. In ieder geval zal de gemeente nu aan moeten geven hoeveel evenementen met welk aantal bezoekers en overlast zij wil toestaan. Als de gemeente het plan op dat punt heeft gerepareerd komt er mogelijk nog een tweede zitting, mochten de omwonenden het er niet mee eens zijn. Anders volgt er een einduitspraak.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.