Maanvis aangespoeld op strand Wassenaar

© Flashlight Fotografie
© Flashlight Fotografie
1/2
Wassenaar

Een bijzonder gezicht op het strand van Wassenaar: een maanvis, wetenschappelijke naam ’mola mola’, spoelde daar zondagmiddag dood aan.

De opmerkelijke vis, met zijn kenmerkende, bijna muntvormige vorm en zijn twee grote opstaande vinnen, werd ter hoogte van Meijendel gevonden. De EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) Noordwijk heeft zich over het stoffelijk overschot van de vis ontfermd. Eerder deze week vond de EHBZ Noordwijk ook al maanvissen op de stranden van Scheveningen en Noordwijk, deze dieren waren ongeveer een meter lang.

Langzame zwemmers op trektocht

© Flashlight Fotografie

Hoewel de Noordzee niet het natuurlijke leefgebied is voor de maanvis, spoelen ze met enige regelmaat aan op de Nederlandse kust. Maanvissen zijn in alle oceanen te vinden en kunnen heel oud worden. Deze vreemd-uitziende plankton-etende trage zwemmers trekken in de winter van de noordelijke zeeën naar het zuiden en kunnen daarbij in de Noordzee terecht komen. Omdat de Noordzee veel ondieper is dan de oceaan, raken ze in de war en kunnen ze aanspoelen. Volgens Ecomare worden elke winter wel enkele maanvissen op de Nederlandse stranden gevonden - deze drie zouden dus de eersten van het seizoen kunnen zijn.

Maanvissen kunnen meerdere meters lang worden. Bij de vissen bij Wassenaar, Noordwijk en Scheveningen gaat het dus om relatieve kleintjes, die waarschijnlijk nog niet volgroeid zijn. Vorig jaar spoelde een exemplaar van 1,80 meter lang aan op Terschelling. Soms worden ze in de Noordzee ook rechtop zwemmend gespot, of als ze op hun zij op de golven liggen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.