Bewegend Verleden: Leiden en De Kaag, 1935-1939 [video]

Leiden

Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: Leiden en De Kaag van 1935 tot 1939.

Begin 2012 kreeg Erfgoed Leiden enkele familiefilms, gemaakt door Hans (Joan) Zuurdeeg (1911-2004). Familiefilms worden door Erfgoed Leiden actief verzameld om een tijdsbeeld te bewaren van hoe in Leiden werd geleefd. De voorwaarde voor de schenking van Zuurdeeg was dat een digitale kopie zou worden teruggegeven.

Met de films van Zuurdeeg kreeg het archief films in handen over een beroemde Leidse textielfabrikantenfamilie. Ze waren zeer welkom, want films over welgestelde families heeft het archief niet zo veel. Zuurdeegs films tonen een bevoorrechtte klasse waar kledingvoorschriften en etiquette een rol spelen.

Hans Zuurdeeg werd geboren op Terweepark 7 in Leiden. Hij kocht in 1935 zijn eerste 8mm-filmcamera. Zijn eerste films maakte hij in en van Leiden. Hij filmde heel veel; vooral uitstapjes met de familie werden vastgelegd. Zuurdeeg monteerde ook zijn films. Die stelde hij samen uit filmmateriaal van verschillend jaren en maakte daar themafilms van.

In deze film over de jaren 1935-1939 zien we uitstapjes in Leiden met zijn verloofde Hennie (Hendrika Alberta) Wakkie (1915-2001) uit Wassenaar.

In 1937 gebruikte hij voor het eerst kleurenfilm. Deze mogelijkheid was er vanaf 1934 toen enkelstrooks kleurenfilms op de markt kwamen, die in een gewone camera konden worden gebruikt. In deze film (zonder geluid) zit aan het eind een stuk kleurenfilm, van zwemmen in De Kaag.

In bovenstaande film van 12 minuten zien we molen De Valk, de Korenbeurs, Hooglandsekerk en Burcht. Onder het kopje overgans-misère filmde Zuurdeeg de spoorwegovergang bij het Centraal Station en de Stationsweg en Rijnsburgerweg.

Er is een deel ‘In den Leidschen Hout’ waarin we Hennie Wakkie en Hans Zuurdeeg op 18 augustus 1935 zien lopen in het park.

Beelden van Leids Ontzet uit 1936 zitten ook in de film. En tot slot ziet we Henny een stukje zwemmen in De Kaag.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.