Organisator Alexander Mouret: ’Wat ik mooi vind, wil ik delen’

Organisator Alexander Mouret: ’Wat ik mooi vind, wil ik delen’
Alexander Mouret: zijn afkomst heeft geholpen bij de keuzes in zijn leven.
© Foto Hielco Kuipers

Wie verdient de titel Man/Vrouw van 2019? De redactie van het Leidsch Dagblad selecteerde negen mannen en vrouwen. Interviews met hen staan deze dagen in de krant. Vanaf 31 december kunt u (tot en met 12 januari) uw stem uitbrengen via het formulier in de krant of op onze website.

In deze aflevering Alexander Mouret. Hij studeerde ooit rechten, maar een wild plan met wat vrienden van studentenvereniging Augustinus bracht hem in het organisatiecircuit. Dat bleek de juiste plek. Hij stond aan de wieg van het Leiden Internationaal Film Festival, en is in de loop der jaren steeds actiever geworden in de Leidse cultuursector. Hij bedacht bijvoorbeeld Brave New World, een evenement dat wetenschap en kunst het hoofd laat buigen over filosofische vragen.

Het begon bijna vijftien jaar geleden allemaal met wat jongens die een paar filmpjes in elkaar hadden gedraaid. „Het leek ons wel wat om die films op een filmfestival te vertonen. En toen dachten we: als we dat festival nou eens zelf opzetten, dan weten we in elk geval zeker dat onze films ook echt worden geselecteerd.”

Prima

Niet gehinderd door enige kennis van zaken gingen de Augustinus-studenten aan de slag en tot hun eigen verbazing werd het Leidse filmfestival vrijwel meteen omarmd. „Er gebeurde in die tijd nog niet zoveel in Leiden, dus ik denk dat het al snel prima was. Maar goed, we kregen de gemeente mee, de bioscopen en toen bleek dat er niet alleen vrienden en familie in de zaal zaten, maar ook vreemd publiek, dachten we: dit moesten we misschien maar eens vaker doen.”

Stemmen kan hier.

Inmiddels wordt het LIFF gedraaid door zo’n honderdvijftig vrijwilligers. Ongeveer zes jaar geleden werd Mouret zelf wat minder actief qua programmeren. „Ik kreeg kinderen, dus vond het tijd om dat aan de jongere garde over te dragen. Ik ben nog steeds het gezicht van het festival, maar het operationele deel wordt door anderen gedaan.”

Mouret (40) bezit de typische eigenschappen van een initiatiefnemer: zeker van zijn zaak, niet bang voor risico’s, niet bang om z’n nek uit te steken en niet bang om af te gaan. „Ik haal er echt plezier uit om iets te doen waarbij ik word uitgedaagd en dat over te brengen op anderen. Je kunt van muziek houden door thuis een plaatje op te zetten en er dan van te genieten, maar je kunt ook dj worden. Ik denk dat ik tot die laatste categorie mensen behoor. Als ik iets moois hoor of zie, dan wil ik dat delen.”

Mislukt

Het is niet dat hij zichzelf per se als ’leidend’ ziet. „Neuh, ik vind het helemaal niet erg als anderen niet interessant vinden wat ik aanprijs. Ik kan goed tegen kritiek en ben totaal niet bang om op mijn bek te gaan. Ik heb ook best veel gedaan dat mislukt is. Daar leer je juist van, toch?”

Het idee voor Brave New World ontstond toen Mouret in de Verenigde Staten een soortgelijk festival bezocht. „Ik dacht: dat zou ook goed bij Leiden passen.”

En waar de meeste anderen het bij die gedachte zouden laten, besloot Mouret het daadwerkelijk te gaan organiseren voor de stad. Oké, hij weet hoe de hazen lopen. Alexander Mourets inmiddels enorme netwerk in de Leidse cultuursector maakt de organisatie van zo’n evenement een stuk minder ingewikkeld, maar toch... Er is moed voor nodig.

Wellicht dat zijn afkomst daarbij heeft geholpen. Mouret heeft namelijk Russische roots en heet ook eigenlijk helemaal niet Mouret. „Ons gezin woonde in Moskou, maar mijn ouders besloten naar Nederland te verhuizen, op zoek naar een beter leven. We kwamen in een asielzoekerscentrum terecht, toen ik twaalf was. Mijn vader en moeder waren allebei arts, maar mochten hier niet meteen aan het werk. De eerste jaren hebben we als gezin van duizend euro per maand geleefd.”

Onvoorspelbaar

Voor Mouret als kind was het allemaal wel spannend. „Het was hier een totaal andere wereld dan in Rusland. Veel meer speelgoed, om maar wat te noemen. Maar vooral: veel meer vrijheid en zekerheid. Die Russische naam hebben we veranderd, omdat het bij de grens te veel vragen zou kunnen oproepen. Het systeem in Rusland is te onvoorspelbaar, je weet nooit wat er kan gebeuren.”

„Ik denk dat mijn afkomst, de risico’s die mijn ouders durfden te nemen, wel hebben geholpen bij de keuzes in mijn leven. Ik heb weinig last van faalangst en zal altijd doelen willen bereiken. Wie beren op de weg alleen maar uitvergroot, komt nergens.”

Lees hier alles over de verkiezing M/V van het Jaar 2019

Stemmen kan hier.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.