Premium

Column Mart Smeets: ’Een mooi en lief kerstcadeau, maar in de wedstrijd telde dat niet’ [video]

Column Mart Smeets: ’Een mooi en lief kerstcadeau, maar in de wedstrijd telde dat niet’ [video]
© Foto ANP

Heel soms kom je in de grote sportwereld heel kleine momenten tegen die voor een enkeling van heel grote waarde zijn.

In 2012 reisde een sportjongen uit Gabon naar de USA. Hij wilde prof-basketballer worden. Hij heette Chris Silva Obame Correiay, was al groot en sterk, sprak Gabonees en Frans, was katholiek opgevoed en reisde in zijn eentje.

Met behulp van derden vond hij een plaats in de basketbalwereld. Hij ging naar high school in New York en later naar de Universiteit van South Carolina. Hij leerde Engels spreken en schrijven en werd een opmerkelijk leergierige speler.

In 2016 was hij voor het laatst terug in zijn (kleine) vaderland om er voor zijn nationale ploeg te spelen. Omdat het voor mensen uit Gabon heel moeilijk is om de VS binnen te komen had hij geluk dat hij het land weer in mocht.

Silva werd afgelopen zomer opgenomen in de NBA-ploeg van de Miami Heat, hij kreeg een beperkt profcontract, maar speelde zelden omdat de jonge gast aan zijn nieuwe wereld moest wennen.

In gesprekken met teamgenoten had hij het weleens over zijn moeder in het verre Gabon, diep in Afrika. Hij had haar zo lang niet gezien, al jaren niet.

Afgelopen vrijdag haalde Heat-coach Spoelstra al zijn spelers bij elkaar na een training. De surprise van de dag kwam door een deur stappen. Chris Silva keek eerst verbaasd, toen verwonderd en schoot vervolgens vol. Zijn ploeggenoten klapten, omhelsden hem, stonden te lachen en ook tegen hun tranen te vechten en moeder Silva sloot met grote waardigheid haar 2.03 meter lange zoon in haar armen.

Interventie van NBA-president Adam Silver en samenwerking met het State Departement hadden ertoe geleid dat Silva’s moeder, op uitnodiging van de Heat, als een kerstcadeau voor beiden, voor even herenigd zou zijn met haar zoon.

De speler, vol in tranen, dankte later alle betrokkenen in een zeer emotionele tweet.

Diezelfde avond speelde de Heat en zat moeder Silva op de tribune. Of hij speelde? Neen, zijn coach hield hem op de bank.

Een kerstcadeau van dergelijke strekking is mooi en lief en het verhaal gaat de hele wereld over, maar teamregels gingen ook in deze wedstrijd voor. Winst boven alles.

(Bovenaan ziet u de ontmoeting. Kleenex bij de hand houden)

Meer nieuws uit Sport