De stembussen zijn geopend: wie wordt Leidsch Dagblad M/V van het jaar 2019?

Leiden

Wie verdient de titel Man/Vrouw van 2019? De redactie van het Leidsch Dagblad selecteerde negen mannen en vrouwen. Interviews met hen stonden de afgelopen dagen in de krant. Nu zij allemaal aan bod zijn geweest, kunnen de stembussen open. Stemmen kan tot en met 12 januari, via het formulier uit de krant, maar ook digitaal via de ’knop’ Stem Hier hieronder.

Nadat u op de knop ’Stem hier’ drukt, krijgt u een overzicht van de kandidaten. Druk op de foto van de m/v die uw stem krijgt. Daarna kunt u een motivatie geven en uw gegevens invullen. Deze velden mag u ook leeg laten. Als u daarna op de knop ’Stem!’ drukt, is uw stem binnen.

Ziet u het formulier hieronder niet? Klik dan hier.

De genomineerden zijn, in willekeurige volgorde:

Tjeerd Scheffer is al decennialang initiator van vele activiteiten en organisaties. Zo is hij medeoprichter van ZZ Leiden. In 2019 stond hij aan de wieg van de Rembrandtdagen en bestond ’zijn’ Leiden Marathon dertig jaar.

Alexander Mouret is actief in de cultuursector. Hij stond aan de wieg van het Leiden Internationaal Film Festival, en bedacht bijvoorbeeld het evenement Brave New World, dat wetenschap en kunst het hoofd laat buigen over filosofische vragen.

Jonneke Steenvoorden regelt al vijf jaar samen met Annemiek Dolle dat er voor zo’n dertig daklozen in Leiden wordt gekookt. Geld dat ze binnenkrijgen, wordt niet uitgedeeld maar gebruikt om met de daklozen nieuwe kleren te kopen.

Gerda van Uffelen drukte als hoofd collectiebeheer 26 jaar lang een stempel op de Leidse Hortus botanicus en voerde er vele verbeteringen door. Zij ging dit jaar met pensioen, maar werkt als ’gastmedewerker’ gewoon door.

Cobie Wolvers was na de brand in de katholieke kerk van Hoogmade een onmisbare kracht bij het weer op touw zetten van kerkdiensten in het dorp. Ook daarvoor was ze echter al geen onbekende: zo streed zij jarenlang tegen de hogesnelheidslijn.

Melkveehouder Wilbert van der Post strijdt voor de toekomst van de boeren en sloot steeds met zijn trekker aan bij de acties. Zijn boerderij stelt hij open voor kinderpartijtjes, boerderijeducatie en koeknuffelen.

Wim ter Keurs voerde meer dan een halve eeuw actie tegen van alles en nog wat. Zonder hem had de regio er heel anders uitgezien. Zo sleepte hij de toezegging binnen dat er een geluidscherm komt tussen de A4 en Vlietland en kreeg hij de Rijnlandroute letterlijk onder de grond.

Piet Ooms en Danielle Hoek zijn de gezichten van de succesvolle strijd tegen de komst van een tijdelijke N206 vlak langs Valkenburg. Onvermoeibaar speurden zij dagen- en nachtenlang naar informatie om het verhaal van de provincie Zuid-Holland en aannemer Boskalis - dat er geen andere mogelijkheid was - onderuit te halen.

Jessica Zwartjes is verantwoordelijk voor de Leidse stadstuin Het Zoete Land. Deze bestaat sinds 2014 en er werken circa 35 vrijwilligers. 125 huishoudens in de directe omgeving genieten mee van de oogst. Het initiatief bereikte de 47ste plaats in de ’Trouw Duurzame 100’.

Alle interviews leest u hier.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.