Premium

’Slapen bij de burgemeester’ in Sint Pancras

’Slapen bij de burgemeester’ in Sint Pancras
© Foto Erna Faust

Voormalige burgemeesterswoning in Sint Pancras

Bewoners: Paul en Marly Beelen

Bouwjaar: 1912

Ze waren al een jaar op zoek naar een huis met een grote tuin. „Ik hou erg van tuinieren”, vertelt Paul. „Dit huis hadden we bekeken, maar het was te groot, te duur en het leek - en bleek - ook veel werk om het naar onze zin te maken.” „Het was erg gedateerd”, vult Marly aan. „Denk 1960. Er lag een dik stoffig tapijt in de woonkamer, er zat zachtboard tegen de plafonds en de verwarmingsbuizen liepen over de muren. Alle originele elementen waren achter gladde beige en groene panelen vakkundig weggewerkt. En natuurlijk zo’n ouderwetse Bruynzeelkeuken.”

Maar naarmate het stel meer woningen bekeek - „nog meer bouwvallen”-, kwam toch deze burgemeesterswoning weer in beeld. Inmiddels was de vraagprijs gezakt en het huis stond leeg. Na nog een bezichtiging besloten Paul en Marly ervoor te gaan: „De historie en de sfeer, en natuurlijk de grote tuin, waren voor ons doorslaggevend.”

Een échte burgemeesterswoning, zoals voorheen in bezit van de gemeente, is het niet. Wél was de vader van de eerste burgemeester van Sint Pancras (J. Kroonenburg) aannemer. Hij bouwde het huis voor zijn zoon, die het weer overdeed aan zijn eigen zoon (C.K. Kroonenburg), die de tweede burgemeester van het dorp was. „Deze aannemer heeft meerdere woningen gebouwd, ook de dokterswoning is van zijn hand. De huizen zijn herkenbaar aan het portiek, dat was zijn signatuur.”

Tranen

Vóór de officiële overdracht kregen Paul en Marly de sleutel al. Zo konden ze een plan maken voor de grootscheepse verbouwing. „Met kluskleding aan en een auto vol klusmateriaal reden we naar de notaris, om daarna meteen aan de slag te gaan. In drie maanden was beneden gereed, inclusief plinten en lampen. Eén jaar na de koop was ook boven klaar. Toen hebben we een ’open huis’ georganiseerd voor familie van burgemeester Kroonenburg. Ook de zus van de laatste burgemeester was uitgenodigd. Ze liep met tranen in haar ogen rond. Ze vond het zó mooi geworden.”

Over familie gesproken: Marly komt uit Limburg en wilde graag voor als die over zou komen een gastenverblijf. Paul vond dat een goed idee, maar bedacht ook: „Dan maken we er een bed & breakfast van.” En zo geschiedde: de oude werkkamer van de burgemeester is nu te boeken. De naam was snel gevonden: ’Slapen bij de burgemeester’. „Er werd in het dorp leuk op gereageerd. De deur stond hier natuurlijk altijd open en dat is nu ook min of meer zo. Het is een heel gastvrij huis.”

’Slapen bij de burgemeester’ in Sint Pancras
© Foto Erna Faust

De tuin is Pauls domein, hier is hij zo vaak mogelijk te vinden, samen met de ’negen meisjes’: de kippen die lekker rondscharrelen. In de zomer zitten ze het liefst op de veranda, waar ook een kachel staat. In de winter kruipen ze op de bank bij de haard: „Je kunt via de serre naar buiten kijken.” Ook in Sint Pancras voelen ze zich thuis: „Het voelde meteen goed en we hebben ons plekje weten te vinden. Ze krijgen ons met geen stok meer weg. Alleen in een nieuwbouwhuis van zes plankjes. Maar dan zónder plinten!”

www.slapenbijdeburgemeester.nl

Woon jij ook bijzonder?

Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.