Premium

Carillon valt eind januari stil voor renovatie van een jaar

Carillon valt eind januari stil voor renovatie van een jaar
Leiden

Een jaar lang horen de Leidenaars in de binnenstad straks geen Harry Potter, Level 42, LaLaLaLeiden of wat barokkere muziek uit het carillon komen. ,,Ja, dat is best triest”, zegt stadsbeiaardier Levina Pors die er moeite mee heeft.

Maar het is voor het goede doel. Als de ophanging en de mechanieken van de 49 klokken over een jaar zijn opgeknapt weet je niet wat je hoort. ,,Dan durf ik zelfs Level 42 weer te spelen”, zegt Pors. Daarvoor kreeg ze nog wel eens commentaar omdat de bassen in dat nummer nogal hard klonken en niet iedere omwonende daar even blij mee was.

Het carillon dat in de jaren dertig door de Leidenaars is geschonken aan de stad, na de stadhuisbrand van 1929, is toe aan een opknapbeurt. De klepels zijn versleten en de ophanging roest. De grote klok die een paar keer per jaar op 4 mei en op 2 oktober klinkt, dreigde zelfs te vallen. ,,Op 4 oktober was het best spannend toen hij werd geluid voor de sterfdag van Rembrandt”, zegt Pors. Maar het ging gelukkig goed en de klok kwam niet naar beneden.

De renovatie kost ongeveer een ton en wordt betaald door de gemeente Leiden die het hele stadhuis onder handen neemt. Aanvankelijk zou het carillon vanaf afgelopen zaterdag al niet meer spelen, maar dat wordt 21 januari. Dan is het echt over en uit met de melodieën die elk kwartier klinken.

Elke woensdag speelt Pors van half een tot half twee op het carillon. Dat doet ze al vanaf 2012. Daarvoor bespeelden studenten het klokkenspel. Maar omdat er steeds minder studenten kiezen voor een opleiding tot stadsbeiaardier, ging Pors vaker spelen. Tot haar grote genoegen, want Leiden is een prachtige stad met een mooi carillon.

Gelukkig komt er af en toe wel een mobiel carillon voor in de plaats dat is ingezet dankzij het Leids Carillon Genootschap. Over een jaar klinkt het klokkenspel weer in Leiden, maar niet als vanouds: ,,Nee, het wordt veel zachter en genuanceerder”, belooft Pors.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.