Premium

Dunea mag waterwinning uitbreiden, groen licht voor sloop barakken bij voormalig vliegkamp Valkenburg

Dunea mag waterwinning uitbreiden, groen licht voor sloop barakken bij voormalig vliegkamp Valkenburg
De barakken aan de Wassenaarseweg in Katwijk.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Katwijk

Dunea mag de waterwinning in het gebied Berkheide uitbreiden, heeft het Katwijkse college dinsdagmiddag besloten. Het waterwinbedrijf mag hiervoor veertien militaire barakken bij het voormalige vliegkamp Valkenburg slopen en 340 bomen kappen. Wel moeten de resterende vier barakken wordt opgeknapt en een nieuwe bestemming krijgen.

Tien jaar geleden besloot Katwijk om de barakken langs de Wassenaarseweg te bestemmen als gemeentelijke monument. Dat was toen al tegen de zin van Dunea, dat graag af wilde van de leegstaande barakken aan de kant van de duinen.

Met de komst van een woonwijk met vijfduizend huizen op het voormalige vliegkamp Valkenburg denkt Dunea dat het noodzakelijk is om de waterwinning uit te breiden om de nieuwe bewoners van schoon en veilig drinkwater te voorzien.

Uitbreiding van de waterwinning op andere plekken is niet meer mogelijk en dus wil Dunea aan de slag langs de Wassenaarseweg. Door in dit gebied leidingen en infrastructuur aan te leggen, wordt het waterwingebied met negen procent vergroot. Tegelijkertijd wordt de natuur versterkt.

Beleefbaar

Eind vorig jaar werd bij de gemeente Katwijk een vergunning aangevraagd om de waterwinning uit te breiden, de barakken te slopen en de bomen te kappen. De Erfgoedcommissie bracht een negatief advies uit, maar het Katwijkse college legt dat nu naast zich neer.

,,Het was geen gemakkelijk besluit maar we moeten de balans zoeken tussen de belangen van waterwinning, natuurontwikkeling en erfgoed. Daarnaast worden er harde afspraken gemaakt over de bestemming van de resterende vier barakken. Die moeten beleefbaar worden. Denk daarbij aan het inzetten voor natuureducatie, als entree van Hollands Duin of om informatie over de barakken te geven’’, lichtte wethouder Gerard Mostert het besluit toe.

Ook al is het verlenen van een omgevingsvergunning een bevoegdheid van het college, dit keer krijgt de gemeenteraad de kans om haar mening over de vergunningverlening te geven.

Mostert: ,,Het is dus een voorgenomen collegebesluit. Op 16 januari mag de gemeenteraad een oordeel geven en daarna wordt een definitief besluit genomen. Hoe dat uitpakt als de raad anders beslist? Daar loop ik niet op vooruit. Eerst maar even afwachten.’’ Ruimte voor onderhandelingen is er volgens de wethouder niet. ,,We moeten ja of nee op de aanvraag antwoorden.’’

De uitbreiding van de waterwinning past in de plannen van Dunea voor de komende vijf jaar. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden binnen deze periode plaatshebben.

Of dat lukt, hangt af van de hoeveelheid protesten er komen tegen de omgevingsvergunning en het opheffen van de gemeentelijke monumentenstatus van de veertien barakken.

Organisaties als het Cuypersgenootschap hebben al laten doorschemeren de sloop tot de Raad van State te zullen aanvechten. Overigens blijven de resterende barakken, de vier van Dunea maar ook de 24 barakken die eigendom zijn van het Rijksvastgoedbedrijf, wel een gemeentelijk monument.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.