Premium

Koning van Katoren als musical: onmogelijk, maar gelukt

Koning van Katoren als musical: onmogelijk, maar gelukt
Stach moet een van de onmogelijke opdrachten uitvoeren.
© Beeld NJMT

Hij had het niet verwacht, maar voor het eerst sinds jaren staat theatermaker Dick Feld (1957) de komende tijd weer zelf op de planken. ,,Twee kleine rolletjes maar, hoor’’, haast hij zich op te merken. ,,Maar hartstikke leuk om weer eens te doen.’’ Want de afgelopen jaren hield Feld zich alleen maar bezig met het schrijven van scripts en liedteksten. Ook voor ‘Koning van Katoren’, waarin hij nu de rol van oom Gervaas en die van tovenaar Pantaar speelt.

Zijn oorspronkelijke bewerking van ‘Koning van Katoren’, het beroemde en bekroonde boek van Jan Terlouw uit 1971, dateert al van 2012. Toen bracht Theater Terra het op de planken, de jeugdtheatergroep waar Feld al bijna dertig jaar bij betrokken is.

,,Toen ik van onze producent het verzoek kreeg om dat boek te bewerken, dacht ik aanvankelijk: dat kan helemaal niet. Denk je maar in: een jongen, Stach, moet van de ministers in zijn land zeven hondsmoeilijke opdrachten uitvoeren. Elk van die opdrachten biedt voldoende stof om er een complete eigen voorstelling van te maken. En dat moet je dan allemaal samenpersen in één versie die niet veel langer dan 75 minuten mag duren. Haast niet te doen dus.’’

Toch kreeg Feld het voor elkaar. ,,Ik schrapte één opdracht helemaal en wijdde aan een van de andere alleen maar een liedje. Zo bleven er nog vijf opdrachten over. Ik had in die tijd ook heel veel contact met Jan Terlouw die enorm meedacht en zo ben ik er uiteindelijk toch uitgekomen. Terlouw was enthousiast, die stuurde meteen zijn hele familie erheen om te gaan kijken.’’

Enthousiast

Diezelfde bewerking is nu, acht jaar later, weer tevoorschijn gehaald voor het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT), een theaterschool voor kinderen en jongeren van vier tot 23 jaar, die elke twee jaar een professionele musicalproductie op de planken zet.

,,Zij hebben dezelfde producent als Theater Terra en zo kwam het contact tot stand’’, aldus Feld. ,,Ik had nog nooit eerder met kinderen gewerkt. Maar het bevalt uitstekend. Die kids zijn zo enthousiast en bovendien ook zo goed. Echt, het is heerlijk om daar tussen te staan.’’ De enige andere professional op de planken is Merijn Oerlemans die de rol van Stach speelt.

Voor de uitvoering door het NJMT moest Feld zijn bewerking wel enigszins aanpassen. ,,Wij speelden hem met Terra destijds met zijn vijven en nu staan er meer dan dertig mensen op het podium. Dat betekende enerzijds dat ik een paar dingen moest schrappen omdat ze in deze nieuwe bezetting gewoon niet mogelijk waren. Kill your darlings, dus, zoals ze zeggen. Maar anderzijds bood het ook nieuwe mogelijkheden. Bij Theater Terra stonden twee acteurs samen het samengeschoolde volk te zijn en nu bij het NJMT hebben we echt een ‘volk’ van dertig man.’’

Acteren

Het leukste vindt Feld echter dat hij nu zelf weer eens mag acteren. ,,Was ik helemaal niet van plan, maar de regisseur vroeg me of ik het wilde doen. Ik heb even getwijfeld, maar absoluut geen spijt dat ik ja gezegd heb. Het zijn twee kleine, maar erg leuke rollen.’’

Als Gervaas is hij de oom die de jongen Stach opvoedt als zijn beide ouders kort na zijn geboorte overlijden. Gervaas werkt voor de ministers die het land al achttien jaar regeren nadat de oude koning is overleden.

Stach vraagt die zes ministers wat je moet doen om koning te worden en omdat ze absoluut zelf aan de macht willen blijven, verzinnen ze zeven onmogelijke opdrachten voor hem: de vogels van Decibel tot zwijgen brengen, de granaatappelboom van Wapenfelt van zijn granaten ontdoen en zo nog vijf. De tweede rol van Feld is die van tovenaar Pantaar die in het land Ekilibrië de mensen hun liefste bezit laat afstaan en Stachs zesde opdracht is.

’Koning van Katoren’ door Nationaal Jeugd Musical Theater. Te zien: 10/1: KAF, Almere; 11 en 12/1: Zaantheater, Zaandam; 8/3: Schouwburg, Amstelveen; 25/4: Het Park, Hoorn; 8/5: De Meerse, Hoofddorp; 16/5: De Purmaryn, Purmerend; 17/5: Kennemer Theater, Beverwijk; 22/5: Stadspodia, Leiden.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.