Meldpunt open voor cosmetische missers

Annemarie de Jong
Bussum

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) opent een meldpunt voor misstanden in de cosmetische zorg.

Slachtoffers kunnen online (nvcg.nl/meldpunt) anoniem hun klacht indienen. De NVCG in Bussum wil een beeld krijgen van de aard en omvang van wantoestanden in beautyland.

De uitkomsten worden gedeeld met ’beleidmakers en handhavende instanties’. „Aanleiding voor het meldpunt zijn ernstige complicaties na behandelingen met medische hulpmiddelen door niet-artsen”, laat NVCG-voorzitter Catharina Meijer weten.

Paal en perk

Ze wil dat er ’paal en perk’ wordt gesteld aan het gebruik van medische technieken, zoals de hyaluronpen en apparatuur op basis van plasma-energie. „Cliënten lopen daardoor ernstige risico’s.”

Volgens Meijer, cosmetisch arts, blijkt uit onderzoek dat 73 procent van de cosmetisch artsen te maken krijgt met complicaties bij patiënten die zijn veroorzaakt door andere behandelaars, zoals tandartsen en schoonheidsspecialisten.

Ze roept gedupeerden ook op aan de bel te trekken bij de ’Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd’ en het ’Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg’.

„We zien ernstige brandwonden in het hele gezicht, maar ook het afsterven van de huid en gebitsdelen, door verkeerd gebruik van medische technieken”, vertelde Meijer eerder. Het gaat bijvoorbeeld om de hyaluronpen, waarbij met een snelheid van 800 kilometer per uur de filler hyaluronzuur in de huid wordt gespoten: dikke lippen voor een prikkie.

De NVCG pleit voor strenger toezicht. „Om te voorkomen dat niet-artsen medische apparatuur kopen.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.