Premium

Tijd voor tulpen

Tijd voor tulpen
© Foto Marcel Rob

Boer Tom (37) is bollenboer en tuinman van het tv-programma ’Eigen huis & tuin’ op RTL4. Tom woont samen met Marieke en zoontje Moos in de Kop van Noord-Holland. In Vrij Weekendmagazine deelt hij zijn kennis op groengebied. Op Nationale Tulpendag kun je hem tegenkomen op de Dam.

Zaterdag 25 januari is het zover: Nationale Tulpendag. Met dit jaarlijkse feest wordt de start van een nieuwe snijtulpenseizoen gevierd. Op de Dam in Amsterdam verschijnt een reusachtige pluktuin waar iedereen gratis tulpen mag komen plukken. Dit jaar openen wenskinderen van Make-a-wish Nederland de pluktuin. Ik ben erg benieuwd! Grote kans dat je mij ook op de Dam tegenkomt.

Voordat de onze Hollandse tulpen in allerlei soorten en kleuren bij jou in de vaas komen, hebben de bloemen al een behoorlijke weg afgelegd. Die begon zo’n anderhalf jaar geleden bij mij en mijn collega-bollenboeren. In het najaar van 2018 hebben wij namelijk bloembollen op onze velden geplant en in april 2019 stonden ze in bloei. Dat zorgde weer voor prachtige beelden. Niet alleen in de bollenstreek, maar ook in de Kop van Noord-Holland, Flevoland en de Zuid-Hollandse eilanden.

Met een zogenoemde kopmachine verwijderen we in mei de bloemen van de stelen. Het ’onthoofden’ zorgt ervoor dat de tulp geen energie meer kan steken in de bloei, maar wel in de bloembol. Die groeit zonder bloem extra goed en vermeerdert zich. Vanaf juli worden de bollen gerooid; uit de grond gehaald. Na het schoonmaken, pellen en sorteren gaan ze naar tulpenbroeiers. Uit hun kassen komen nu de bloemen voor in de vaas. Ook het broeien van tulpen is een bijzonder proces.

Deze week ging ik langs bij kwekerij Triflor uit Oude Niedorp. Hans Hageman is tulpenbroeier en afgelopen september heeft hij de bollen, die van mijn velden komen, opgeplant in kweekbakken. Die gaan de koelcellen in, waarbij de wintertemperatuur wordt nagebootst. De bollen vormen in de kou wortels en de tulp gaat zich ontwikkelen. Als de ’spruiten’ een paar centimeter lang zijn, gaan ze van de koelcel naar de kassen. Daar zijn de temperaturen voorjaarsachtig zodat de tulpen verder groeien. Als de bloemknop zich goed laat zien, worden de tulpen uit de grond gehaald, losgesneden van de bol en in bosjes van tien gebonden. Deze kakelverse tulpen kunnen vervolgens in januari bij bloemist, marktkraam of supermarkt gehaald worden, zo’n drie maanden eerder dan dat ze op het veld (of in de tuin) bloeien.

Op de Dam pluk je tulpen met de bol er nog aan. Bij thuiskomst kun je die van de steel snijden, maar het hoeft niet per se. Zet de tulpen met de bol en wortels gewoon in een vaas met een bodempje water (de bloembol hoeft niet onder water te staan).

Tot slot nog een paar tips om extra lang van tulpen te genieten:

- Zet tulpen bij voorkeur niet op een zonnige plek of vlakbij de verwarming. Zelf zet ik de tulpen ’s nachts in onze (koele) bijkeuken.

- Gebruik een ruime vaas met vers water. De stelen houden ervan om wat ruimte te hebben.

- Rijpend fruit en bloemen zijn geen goede combi. De tulp bloeit sneller uit.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.