Zetta van der Heiden is een van laatste Joden in Den Helder die de oorlog overleefde: ’Wie zijn teruggekomen - ik kan er geen drie opnoemen’ [video]

Den Helder

Lisette van der Heiden-Cohen, ofwel tante Zetta (87), is een van de laatste Joden uit Den Helder die na de Tweede Wereldoorlog nog leeft.

,,De Joodse gemeenschap voor de oorlog bestond uit ongeveer 200 tot 250 mensen. Wat er van teruggekomen is, ik kan er geen drie opnoemen. Ja, mezelf dan.”

De geboren en getogen Den Helderse is 9 jaar als de oorlog uitbreekt. Ze vertelt over de bombardementen die ze meemaakt in Den Helder. ,,Bij het eerste bombardement, door vliegtuigen met hakenkruizen, werd haast de helft van Den Helder weggevaagd. We vluchtten naar de gracht.”

Ze vertelt over het huwelijk van haar moeder met een christelijke man, in de hoop zo te ontsnappen aan de terreur van de Duitsers.

,,Die man heeft mijn leven gered, en dat van mijn moeder. Al kon ik bijna niet naar buiten. Ik zag er veel te Joods uit.” Later wordt ondergedoken in Schagen.

Op de Joodse begraafplaats in Den Helder is voor Lisette van der Heiden al tien jaar een plek gereserveerd. Haar plek is gemarkeerd met een steen, bij het graf van haar moeder.

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding

Het videoportret is gemaakt door studenten van de opleding Media en Entertainment Management van InHolland Haarlem: Ronida Düzgün, Angela de Graaf, Luuk van Boheemen, Mayke Luijendijk en Aimée Wijkstra.

Lees ook: Een baby’tje dat niet mocht huilen... Frederik van Gelder werd geboren op een Helders onderduikadres

Meer nieuws uit Extra

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.