Premium

Een maagband zonder operatie? Volgens hypnotherapeut Marjan van Aelst werkt het

Een maagband zonder operatie? Volgens hypnotherapeut Marjan van Aelst werkt het
De Leidse diëtiste/hypnotherapeut Marjan van Aelst (38): ,,Het gezegde ‘de mens is wat hij eet’, is zo waar…’’
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Een maagband aanbrengen zonder enge operaties? Jezelf wijsmaken dat je geen roker meer bent of te veel snoep vies vindt? De Leidse diëtist Marjan van Aelst (38) weet – zeker in deze tijd van goede voornemens – te scoren met haar hypnotherapie. Ze brengt mensen onder hypnose, spreekt dan hun onderbewustzijn aan, de ’computer’ die alles uit ons leven registreert, en probeert zo tot de bron van het probleem van een verslaving te komen.

Eten rode draad

„Eten, en dan vooral goed en gezond eten, is een soort rode draad in mijn leven. Als kind stond ik vaak al te koken en te bakken. Op een gegeven moment had mijn vader last van een te hoog cholesterolgehalte en moest hij gaan opletten wat hij at. Ik keek met hem mee en begon me te verdiepen in wat goed en slecht voedsel betekent. Het gezegde: de mens is wat hij eet, is zo wáár! Je voedingspatroon heeft sterk te maken met hoe je je voelt en wie je bent. Op m’n 18e ben ik de opleiding voor diëtist gaan doen en snel daarna ben ik voor een grote zorggroep gaan werken.”

Mens is geen cijfer

„Twee jaar geleden ben ik een eigen diëtistenpraktijk begonnen, eigenlijk uit frustratie. Bij de zorggroep waar ik werkte, ging alles om cijfers en productie in plaats van om mensen. Dat voelde verkeerd. Mijn man zei op een gegeven moment: nou stop je daar en ga je voor jezelf beginnen, en anders wil ik je er niet meer over horen. Dus heb ik de sprong in het diepe maar gewaagd, hoe eng ik het ook vond, want ik kom bepaald niet uit een ondernemersgezin. Als kleine zelfstandige moet je van alles regelen met de ziektekostenverzekeraars, die oppermachtig zijn en waar je je aan allerlei bureaucratische protocollen moet houden. Maar dat went.”

’Dieet werkt niet’

„Als diëtist loop je vaak tegen hetzelfde aan: je kunt mensen wel een dieet voorschrijven, maar daarmee verander je iemands leefstijl niet. Gezond eten is een mindset. Regelmatig krijg ik te horen ’dat dat dieet niet werkt’. Nee, niet als je je er niet aan houdt en er niet bij gaat sporten. Je moet je leefstijl voorgoed veranderen, wil je op een gezond gewicht blijven.

Ik dacht: er moet een betere methode zijn. Kort en goed: ik wilde me gaan verbreden en ik ben met de opleiding tot hypnotherapeut begonnen, met de bedoeling om mensen onder hypnose te brengen en hun onderbewustzijn aan te spreken om die mindset zo te veranderen.”

(Onder)bewustzijn?

„Een mens handelt volgens zijn bewustzijn, het moment zelf, gebaseerd op al je ervaringen, die zijn opgeslagen in je onderbewustzijn: dat is een grote boekenkast, een megagrote computer die alles onthoudt wat je je hele leven hebt gedaan en delen doorgeeft die op dat moment relevant zijn. Dat onderbewustzijn weet heel goed dat je verstandig en normaal moet eten, naar behoefte. Ik bedoel: in de natuur heb je geen obese giraffen of zo. De enige dieren die veel te dik zijn, zijn onze eigen huisdieren.

Maar we laten ons leiden door het uitstel- en ingesleten gedrag van ons bewustzijn, dat continu fluistert: je mag best een hapje meer / morgen weer een dag / volgende week ga ik echt beginnen met lijnen. Dat is wat de boel saboteert. We luisteren niet naar het verzadigingspunt, maar volgen ons gevoel dat we méér eten, drank of sigaretten willen. Dat kun je alleen veranderen door dat aan te spreken en hier veranderingen aan te brengen – en dat is wat hypnotherapie doet.”

Proefkonijn

„Een vriendin van me werkt in de HR en wist dat ik die opleiding hypnotherapie deed. Een werknemer in haar bedrijf was veel te zwaar, had veel last van versleten knieën, kon daardoor al een tijd niet meer werken en nieuwe knieën zaten er door zijn gewicht niet in. Of ik het met hem wilde proberen? Niets te verliezen toch? Hij werd mijn proefkonijn.

Ik heb hem onder hypnose gebracht en wijsgemaakt dat hij een maagband had. Een virtuele maagband zogezegd. Als je een maagband hebt, kun je jezelf niet meer volstoppen, meer dan kleine hapjes krijg je niet meer binnen.

Bofte ik even met die man? Hij ging fantastisch mee in het hele verhaal, kon zich prima ontspannen bij me en was heel gemotiveerd. Hij voelde die maagband echt zitten en viel in een paar maanden dertig kilo af. Hij heeft een nieuwe knie en is inmiddels weer aan het werk.”

Olievlek

„Zijn verhaal verspreidde zich als een olievlek door het bedrijf. Ook de bedrijfsarts was enthousiast. Daarna volgde hetzelfde verhaal met een veel te dikke vrouw. Die had een hele specifieke wens: ze wilde een afkeer ontwikkelen tegen alles wat zoet is. Tijdens de hypnose heb ik haar gezegd dat ze zoet smerig vindt. Vanaf dat moment wordt ze misselijk als ze zelfs maar aan koek of snoep denkt en ook zij is heel stevig afgevallen.

Allebei zijn ze met mijn visitekaartje gaan strooien en dan krijg je het zwaan-kleef-aan-effect. Bij dat bedrijf ben ik blijven hangen – alleen, het staat in Drente, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Je snapt dat ik me helemaal suf rijd heen en weer.”

Drentse in Leiden

„Hoe komt een Drentse in Leiden terecht? Nou, dat is eenvoudig: door de liefde. Nikos is mijn tweede grote liefde. Ik woonde met mijn eerste man in Bleiswijk. Op zijn 29ste kreeg hij een hersenvliesontsteking. Het was binnen 24 uur afgelopen. Ons zoontje Bas was net een jaar.

Dan kom je in een doodlopende straat terecht. Ik was begin dertig en moest het leven weer oppakken, volle blik vooruit. Zo kwam ik op Koninginnedag op een Leids plein Nikos tegen. Ik was voor het eerst weer een avondje uit. We zagen elkaar, kletsten wat en wisten al snel dat het goed zat.

Je leert in zo’n situatie je vrienden wel kennen hoor, niet iedereen gunt je nieuw geluk. Een van mijn beste vriendinnen zei, toen ik haar vertelde dat ik een nieuwe liefde had: O, daar ben ik nog helemaal niet aan toe. Zij niet! Hilarisch, achteraf.

We zullen hier wel blijven, denk ik, want als je hier geboren bent of eenmaal woont, kom je er niet meer vanaf. Dat is de hypnose van Leiden. Los daarvan heb ik hier in de buurt nu mijn praktijken opgebouwd. Ook dat bindt.”

Waar een wil is..

„Er komen steeds meer aanvragen binnen voor het plaatsen van een virtuele maagband of hypnotherapie om te stoppen met roken. Het gaat snel. Ik heb daar nu vijftig, zestig mensen mee geholpen. Als je echt wilt en een reële wens hebt, dan lukt het. Met reëel bedoel ik:

Iedereen kan door die methode afvallen of stoppen met roken, maar niet iedereen is geschikt voor hypnotherapie. Bij mensen die echt tegenwerken, die zich niet kunnen of willen overgeven, of bang zijn voor hypnose, lukt het niet. En je moet wel echt willen afvallen of stoppen met roken. Als je onbewust niet wilt, moet je dit niet doen, dan wordt het een teleurstelling voor jezelf. De drempel om het dan later nog eens te proberen, wordt dan alleen maar groter.”

Geen hocus pocus

„Veel mensen hebben zeker een drempel om onder hypnose te gaan. Iedereen heeft een soort Rasta Rostelli-pipo-van-tv in z’n hoofd zitten, zo van: straks laat je me rondlopen als een kip zonder kop. Dat is natuurlijk niet hoe het werkt. Het is ook niet zo dat ik een bepaalde macht over mensen heb door ze onder hypnose te brengen. Iedereen heeft macht over zichzelf. Ik ben alleen het navigatiesysteem, dat aangeeft of je naar links of naar rechts moet. Je hoort als je onder hypnose bent ook alles, je bent niet weg. Een enkeling valt in slaap. Dan hoor ik ineens een luid gesnurk en denk ik: o, dat is niet goed, waar zijn we gebleven? Ik moet opnieuw beginnen. Want mijn woorden moeten wel doordringen.”

Van nagelbijten af

„Hypnotherapie werkt ook bij slaapproblemen, tinnitus (oorsuizen) en zelfs chronische pijn kan erdoor verminderen, maar ook tegen bijvoorbeeld nagelbijten. Laatst had ik een meisje van negen dat dusdanig op haar vingers kloof dat ze in de klas haar vinger niet meer durfde op te steken, zo rood en ontstoken was die. Ik had een leuk gesprek en een goede sessie, haar moeder zat er ook gewoon bij. Voor die moeder was hypnotherapie al vertrouwd omdat ze er zelf door van het roken was afgekomen.

Laatst kreeg ik een filmpje van de handen van dat meisje, die er keurig uitzagen.”

Ondergewicht

„De andere kant van de medaille zijn de oudere mensen met ondergewicht, die ik in mijn praktijk binnenkrijg. Vooral in Rijswijk is dat procentueel de grootste groep die ik zie. Ouderen moeten tegenwoordig veel langer thuis blijven wonen, bij gebrek aan verzorgingshuizen. Dat gaat soms amper. Ze zorgen minder goed voor zichzelf, zijn niet meer in staat om boodschappen te doen, weten niet meer hoe ze een maaltijd moeten klaarmaken. Juist voor ouderen is het belangrijk om ervoor te zorgen voldoende eiwitten binnen te krijgen, vanwege het behoud van de spieren en om – letterlijk – stevig op de benen te blijven staan. Als het met normaal voedsel niet meer lukt, schrijf ik in godsnaam maar van die zakjes astronautenvoedsel voor.”

Recente cijfers

„Het contrast tussen die ondervoede ouderen en te dikke mensen die ik in de praktijk zie, is levensgroot. De cijfers zijn onrustbarend. Momenteel is de helft van de volwassenen in Nederland te dik. Daarvan heeft vijftien procent obesitas. Van de kinderen tussen de vier en de zeven jaar heeft al twaalf procent overgewicht.

Ik merk vaak dat mensen zich verschuilen achter of zich neerleggen bij de veronderstelling ’dat dikte in de familie zit’. Dat is niet per se zo, het is meer de manier van leven die je van kinds af aan meekrijgt. In zo’n familie eten ze onbewust meestal ongezond voedsel, er is veel overdaad. Het is ook lastig om te matigen in een maatschappij, waar elk moment van de dag overal eten beschikbaar is.”

Eigen verslavingen?

„Ik vind mijn werk heerlijk. Het is heel fijn om zoveel mensen te kunnen helpen, om te zien dat ze gelukkig worden omdat ze van hun verslavingen af zijn. Mijn eigen verslavingen? Nou, mijn kinderen, maar dat zegt iedereen natuurlijk, haha.

Ik ben niet echt ergens aan verslaafd. Ik houd ontzettend van lekker eten, van uit eten gaan, koken, nieuwe recepten uitproberen en een drankje. Maar ik ben niet iemand die zich overeet. Ik ben en blijf ook een nuchtere Drentse hè?”

Paspoort

Marjan van Aelst-Kruimink

Leeftijd: 38 jaar

Woonplaats: Leiden

Opleiding: bachelor voeding en diëtetiek aan Hanzehogeschool Groningen

Beroep: diëtist (sinds 2004) en hypnotherapeut

Nota bene: ze heeft samen met Nicolette van der Krogt praktijken in Voorschoten, Rijswijk en Den Haag, zie www.mvahypnotherapie.nl

Burgerlijke staat: getrouwd met Nikos van Aelst, zoontjes Bas (9) en Tim (6), dochtertje Roos (4)

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.