Premium

Balans in een vrouwenleven? Dat is een grote illusie!

Balans in een vrouwenleven? Dat is een grote illusie!

We worden - als het goed is - gevormd, gevoed en gesteund door onze familie en directe omgeving. Hoe zie jij dat, wil journalist Nancy Ubert weten. Ze spreekt met uiteenlopende mensen over het gezin, de familie en alles wat daarbij komt. Vandaag: balans in een vrouwenleven noemt coach Nikolien Martina-Doorenbos een grote illusie.

Om me heen zie ik steeds vaker vrouwen omvallen. Met de wanhoopskreet dat ze zwaar overbelast zijn, dat het ze niet lukt om werk, gezin en vrije tijd in balans te houden. Ook jonge vrouwen, die aan het begin van hun carrière staan, krijgen steeds vaker te maken met een burn-out, zo blijkt uit gerenommeerd onderzoek. Reden om te praten met Nikolien Martina-Doorenbos. Met haar coachingspraktijk Moms & More (vanuit Haarlem verhuisd naar een fraai onderkomen aan de Nieuwkoopse plassen) helpt ze vrouwen, en dan met name ambitieuze moeders, op weg naar een gelukkiger leven. Nikolien is ervan overtuigd dat balans in een vrouwenleven onmogelijk is. „Streef je naar dat zogenaamde evenwicht, krijg je juist nog veel meer gedoe.”

„Het woord balans impliceert dat de situatie stilstaat. Zoals bij een weegschaal. Maar kijk eens naar je eigen leven en naar dat van de andere vrouwen om je heen. Er gebeurt altijd wel iets. De auto start niet, je hebt een vervoegde deadline of een kind wordt ziek. Wat ik in mijn praktijk vaak zie, is dat het najagen van dat zogenaamde evenwicht juist nog meer frustratie oproept. Denk je dat je de situatie onder controle hebt, glippen de gebeurtenissen weer als zand door je vingers. Balans is het antwoord niet. En google maar eens; overal ontdek je tips en tricks, er worden duizenden cursussen gegeven en er zijn vele boeken over ’balans in je leven’ geschreven. Toch blijven we vastlopen. Telkens weer. Daarom moeten we juist met de beweging van het leven aan de slag gaan.”

Dat doet Nikolien onder meer met het programma Creatrix. „In heel Europa ben ik de allereerste coach die deze unieke methodiek van het Australische Institute of Women International heeft ingezet. Het programma is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die vechten met negatieve emoties en overtuigingen. Zoals ’Ik ben niet goed genoeg’ en ’Straks val ik door de mand’. Al die gekleurde brillen kun je dankzij dit programma afzetten.”

Zoals binnen de medische wetenschap steeds vaker en duidelijker onderscheid tussen mannen en vrouwen wordt gemaakt, moet dat op het gebied van coaching ook gebeuren, vindt Nikolien. „Over het algemeen zijn de linker- en de rechterhersenhelft bij vrouwen sterker met elkaar verbonden dan bij mannen. Daardoor kunnen vrouwen minder makkelijk werk en privé van elkaar scheiden. De verschillende werelden vloeien bij hen in elkaar over. Er is dan ook meer verbinding tussen hoofd en hart. Met als gevolg dat vrouwen moeilijker hun grenzen bewaken en aangeven. Ze stoppen hun emoties in het werk dat ze doen. En dan is er nog een interessant punt: Mannen hebben cellen in hun ogen die ervoor zorgen dat ze breed kijken. Evolutionair zo bepaald. Mannen gingen op jacht. De ogen van vrouwen bieden juist meer focus. Vanwege de zorg voor het nageslacht. De cellen in de ogen van de man zijn gelinkt aan het deel van het zenuwstelsel dat hoort bij ontspanning, rust en kalmte. Bij de vrouwen zijn de focuscellen gekoppeld aan het sympathische zenuwstelsel dat onder meer met stress te maken heeft. In ons werk moeten we meer dan ooit targets halen en doelen stellen. Voor mannen werkt dat prima, want ze komen daardoor in actie. Vrouwen krijgen een hyper-focus waardoor de stress alleen maar toeneemt.”

Cyclus

Ook de hormonale cyclus van de vrouw (ook na de overgang) speelt volgens Nikolien een grotere rol dan we beseffen. Zie het als de beleving van vier verschillende seizoenen in een maand tijd. „Er is een week in de maand dat je liever met een warme deken op de bank zit te netflixen.” Ook met die hormonale veranderingen moet je rekening houden, geeft Nikolien aan. „Het begint met bewustwording. Want hoe kunnen we als vrouw van de anderen verwachten dat ze ons begrijpen, terwijl we onszelf niet eens kennen. Ik raad aan een dagboekje bij te houden. Dan kom je er misschien wel achter dat je alleen maar zin hebt om je kledingkast op te ruimen als je in je herfstperiode zit.”

Nu zit de mannelijke helft van onze samenleving niet te wachten op de ups en downs van de vrouwen. „Als je goed begrijpt hoe je lichaam en geest werken, zorgt dat ervoor dat je een stuk liever voor jezelf kunt zijn en je je dus minder schuldig hoeft te voelen over wat je voelt.”

Maar met de grote verschillen tussen het vrouwen- en mannenbrein en diepzeeduiken in de vrouwelijke cyclus zijn we er nog niet. We hebben ook te dealen met onze innerlijke overtuigingen die - vreemd genoeg - je juist beperken in plaats van vooruit helpen. Die overtuigingen en dikwijls ook onnodige angsten worden niet alleen gevoed door aanleg en opvoeding, maar ook door het verre verleden, geeft Nikolien aan. „Emoties en overtuigingen kunnen van generatie op generatie worden overgebracht. Dat is inmiddels al wetenschappelijk bewezen. DNA kan veranderen door heftige gebeurtenissen en de volgende generatie krijgt dat mee zonder zelf die ervaring gekend te hebben.”

Dat plaatst de geschiedenis van de vrouwenemancipatie meteen in een ander licht. „De strijd die de vrouwen voor ons hebben geleverd, zit ook in ons opgeslagen. Lange tijd hebben ze gehoord dat ze niet goed genoeg waren, dat ze het niet waard waren om politiek actief te zijn, om maar een voorbeeld te geven. En weet je nog wat er met vrouwen gebeurde die wel naar hun gevoel en intuïtie luisterden en weerstand boden? Die moesten dat met de brandstapel bekopen. Al die bagage draagt ook de huidige generatie vrouwen met zich mee. Veel van de drempels die we tegenkomen, hebben hun geschiedenis. Bang om niet goed genoeg te zijn, bang om zichtbaar te worden, bang voor afwijzing. Noem maar op.”

Op de vraag hoe ze tot zulke inzichten is gekomen: „Ik zocht het missende puzzelstukje. Ik wilde vrouwen echt kunnen helpen om van al die beren op de weg af te komen. Geen doekje voor het bloeden en zeker geen strategie om met de problemen om te gaan. Immers: strategie betekent dat het probleem niet weg is, maar dat je het omzeilt. Ik maakte een lijstje en plaatste uiteindelijk een oproep in een Facebookgroep met meer dan 30.000 coaches uit alle delen van de wereld. ’Kent iemand een methodiek die op dit lijstje aansluit?’ Uit die groep van 30.000 kwam welgeteld één reactie. ’Kijk eens bij het Institute of Women International in Australië.’ Daar moest ik inderdaad zijn, bleek al snel. De beslissing om naar Australië te gaan voor een opleiding was niet makkelijk. Aan de ene kant voelde ik dat ik dat moest doen, aan de andere kant moest ik wel mijn twee kinderen van toen 1 en 4 jaar oud achterlaten. Het is uiteindelijk een van de belangrijkste veranderingen in mijn leven geworden.”

Ruim drie jaar geleden bracht ze de opleiding vanuit Australië naar Europa. Inmiddels heeft Nikolien meer dan 100 vrouwen opgeleid in de gender specifieke coaching. „Daarnaast blijf ik zelf ook vrouwen begeleiden. Omdat ik op deze manier in contact blijf staan met wat belangrijk is: vrouwen moeten voor elkaar willen zorgen. Het lastige is dat we allemaal onze eigen blinde vlekken hebben, onze eigen oogkleppen. En van nature gaan we liever bij de pijn vandaan dan dat we het probleem onderzoeken. Dus heb je een ander nodig die je daarbij graag helpt. Een coach die je niet naar de zieke tak aan de boom laat kijken, maar je de wortels laat onderzoeken.”

www.momsandmore.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.