Kan mijn lief op reis met dochters en ex?

In #Durf te vragen delen lezers hun twijfels en problemen.

Marijke (50) woont nu vier jaar samen met haar grote liefde Vincent. Ze vertelt: „We zijn beiden eerder getrouwd geweest. Vincent heeft twee - inmiddels volwassen - dochters uit zijn eerste huwelijk en ik ook. We kennen elkaar al jaren, maar hebben bewust al die tijd apart van elkaar gewoond. Het klikte niet voor honderd procent tussen zijn en mijn kinderen, daarom wilden we niet met de hele bubs in een huis wonen. Desondanks hebben mijn dochters Vincent vanaf het prille begin een belangrijke plek in hun leven gegeven. Waarschijnlijk heeft dat ook te maken met de emotionele afwezigheid van hun eigen vader. Vincent is voor hen heel belangrijk en dat laten ze op allerlei manieren liefdevol aan hem weten. Voor hen hoort mijn grote liefde er helemaal bij.”

Hoe pijnlijk anders is dat met zijn twee dochters. „Ik ken de meiden al vanaf dat ze 5 en 4 jaar oud waren. Ik heb me nooit aan hen opgedrongen. Ze hebben een goede moeder, ik hoef die rol niet te vervullen. Ik heb de twee ook altijd hun vader gegund. Ik durf echt te zeggen dat ik me altijd begripsvol heb opgesteld. Ik ben zelf kind van gescheiden ouders en de krassen zitten nog steeds op mijn ziel. Zeker omdat mijn vader na de scheiding vooral bezig was met zijn nieuwe gezinnetje. Ik ben dus bewust heel voorzichtig met de kinderen van Vincent.”

„Vincent en ik zijn gelukkig samen. We hebben alle meiden een sleutel van ons huis gegeven zodat ze kunnen komen en gaan wanneer ze maar willen. Mijn kinderen maken daar maar wat graag gebruik van. De zijne een stuk minder. Ze spreken liever elders af met pa. Door mijn wisselende diensten in de verpleging ben ik er vaak niet bij.”

„De laatste tijd vind ik de situatie moeilijker worden. Ik sta gevoelsmatig steeds verder buiten Vincents kring. Als ik met mijn dochters ga winkelen, regelen zij altijd dat Vincent aan het einde van de dag ook naar de stad komt om nog even met elkaar wat te drinken of te eten. Zijn dochters nodigen bij zo’n gelegenheid meteen hun moeder uit. ’Dan zijn we weer even bij elkaar’, zeggen ze. ’Dat snap je toch wel?’ Dan zeg ik tegen mezelf dat ik daar verder niet zo moeilijk over moet doen. Ik weet bijvoorbeeld honderd procent zeker dat Vincent nooit terug naar zijn ex wil. Maar of de andere partij dat ook zo voelt? De ex van Vincent is sinds een paar maanden weer single. En nu willen de dochters van Vincent met hun vader en moeder de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella gaan lopen. ’Papa is over een paar maanden gepensioneerd, dus hij heeft alle tijd. En jij bent geen wandelaar maar wij vieren wel’, legde zijn oudste uit.

Bijzonder idee

Het enige wat ik heb geantwoord, is dat ik het een bijzonder idee vind en dat we het daar nog maar een keer over moeten hebben. Vincent zegt tegen me: ’Als je niet wilt dat ik meega, moet je dat zeggen’. Dat zou ik inderdaad het liefst doen, maar dat vind ik zo ontzettend kinderachtig van mezelf. Kortom: hoe denken anderen hierover?”

Marijke is ook benieuwd naar de reacties van twintigers, leeftijdsgenoten van de dochters. (vrij@mediahuis.nl)

dtv11-1.pdf

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.