Schaatser Verbij uit Hoogmade haalt brons op EK 1000 meter

Dai Dai Ntab in actie op de 1000 meter heren tegen Kai Verbij op de laatste dag van de ISU EK Afstanden in Thialf.
© ANP
HEERENVEEN

In de laatste rit wist wereldkampioen Kai Verbij uit Hoogmade zondag brons veilig te stellen op de EK 1000 meter in Heerenveen. Hij reed een tijd van 1.08,38.

Thomas Krol moest op die afstand zijn meerdere moeten erkennen in Pavel Koelizjnikov.

De 27-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma reed met 1.07,82 zijn beste seizoenstijd, maar dat was lang niet snel genoeg om de titelverdediger uit Rusland van goud af te houden.

Koelizjnikov zegevierde in grootste stijl met een indrukwekkend baanrecord: 1.07,09.

Verbijs tegenstander en ploeggenoot Dai Dai Ntab finishte als zesde (1.08,92).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Krol won eerder dit seizoen drie races op de 1000 meter. Hij zegevierde bij de wereldbekers in Wit-Rusland en Kazachstan. Koelizjnikov miste de eerste drie wereldbekers door blessureleed. Krol was ook de beste eind vorige maand bij de NK afstanden (1.08,35). Alleen aan het begin van het seizoen bij de wereldbekerkwalificatie moest hij voorrang verlenen aan Verbij (baanrecord van 1.07,48), en ook aan Nuis.

"Hij spot met alle wetten", zei Krol over Koelizjnikov in een eerste reactie bij de NOS.

"Hij begint altijd keihard op de eerste 600 meter, maar kon nu ook hier de laatste ronde heel snel doorkomen. Hij heeft echt fantastisch gereden. Voor mij zat er echt niet meer in. Ik was nog nooit sneller in Thialf dan vandaag. Het doet pijn om naast de Europese titel te grijpen, maar ik kan mezelf vrijwel niets verwijten. Ik weet nu in elk geval zeker dat het richting de WK in Salt Lake City nog wat harder moet, ook op de 1500 meter."

Olympisch kampioen Kjeld Nuis uit Zoeterwoude, nog altijd wereldrecordhouder op de 1000 meter (1.06,18), ontbrak in Thialf. Hij kreeg geen aanwijsplek voor de EK. Nuis miste eind vorige maand de NK afstanden vanwege een zware griepaanval en kon zich daardoor niet op eigen kracht kwalificeren.

Hij mag wel meedoen aan de WK afstanden half februari in Salt Lake City, tenzij de geschillencommissie van de schaatsbond KNSB anders beslist.

Maandagmiddag dient in Amsterdam het beroep dat Team Reggeborgh namens hun rijders Ntab en Koen Verweij tegen de aanwijsplekken van Nuis voor de WK heeft ingediend.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.