Sebastiaan Langeveld uit Lisse ’op de brommer’ naar derde zege bij Egmond-Pier-Egmond

Sebastian Langeveld (rechts) rijdt het strand bij Egmond op, hij wordt gevolgd door Ramon Sinkeldam.© Foto Le Champion

Kees van Dalsem
Egmond aan Zee

Sebastiaan Langeveld (34) was een klasse apart tijdens de 22e editie van Egmond-Pier-Egmond, de Zuid-Hollander kwam solo aan na een zware race. Achter hem eindigde oud-prof Johnny Hoogerland als tweede, voor Stijn Appel.

Het verschil maakte Langeveld op de terugweg naar Egmond. Met een flinke wind in de rug reed de prof van EF Pro Cycling tegen de 60 kilometer per uur. Hij leek wel op een brommer te zitten, want ogenschijnlijk kostte het hem weinig moeite.

Lees ook: Sebastian Langeveld en Tessa Neefjes de snelsten tijdens Egmond-Pier-Egmond [video’s]

„Maar ik heb natuurlijk wel afgezien. Dit is een uitstekende test voor het klassiekerseizoen. Op de heenweg met wind tegen werd er heel rustig gereden, ik heb wel een paar keer op kop gereden, maar dan moet je je gewoon kalm houden.”

De broodrenner uit Lisse zag twee leeftijdgenoten wel in de aanval gaan. Het was niet het meest slimme idee van Ward Koster en Job van der Wal, maar de twee oud-Alkmaarders reden wel een flinke tijd aan de leiding: als ’onbekende renners’ kregen ze de ruimte.

De twee vrienden, herintreders op de fiets nadat ze in de jeugd voor BRC Kennemerland bij de nationale top reden, werkten goed samen en hadden meer dan een minuut voorsprong.

Koster had de beste benen en was een beetje boos op Van der Wal omdat hij niet kon aansluiten, uiteindelijk werden ze echter allebei door Langeveld opgeraapt. Koster kon nog even aanpikken, maar eindigde uiteindelijk knap als twaalfde.

Langeveld wist dat de rest van het peloton op zijn wiel zou rijden, dus hij wilde zich graag ontdoen van de concurrentie. „Bij het klimmetje in Wijk aan Zee ben ik gedemarreerd. Ik had er vertrouwen in dat ik het alleen vol zou kunnen houden tot en met Egmond.”

Achter de Zuid-Hollander zat iedereen te sterven. Samenwerken met zoveel wind mee is ook vrijwel zinloos; op het strand moet je continue druk op de pedalen houden, aan een wiel heb je niks. Het was ieder voor zich. Langeveld reed steeds verder weg en uiteindelijk had hij de tijd om zijn derde overwinning, na 2009 en 2014, te vieren.

Hij komt nu op dezelfde hoogte als Jan Wevers, die in de begintijd van E-P-E drie keer won. Overigens is een zege in Egmond voor Langeveld nog geen garantie voor een podiumplek later in het seizoen. In 2009 was de 9e plek in Vlaanderen zijn beste resultaat, in 2014 werd hij 8e in Parijs-Roubaix.

Noord-Hollander Appel (23) had goede benen en reed zichzelf verrassend op het podium. „Maar ik had niet zulke goede benen dat ik Langeveld nog kon achterhalen. Toen hij demarreerde in Wijk aan Zee sloot ik net aan bij de kopgroep, dus ik kon niet achter hem aan.”

Appel, die in 2020 is overgestapt van de mountainbike naar de weg en rijdt voor de A Bloc-formatie van Paul Tabak, reed eigenlijk voor Ivar Slik. De Europees kampioen uit Bergen had echter de benen niet. „Heel jammer, want ik had hier wel graag willen winnen”, bekende Slik.

Uitslag mannen: 1. Sebastian Langeveld, 2. Johnny Hoogerland, 3. Stijn Appel, 4. Bram Imming, 5. Emiel Vermeulen (Bel), 6. Timothy Dupont (Bel), 7. Jasper Ockeloen, 8. Jordy Buskermolen, 9. Rick van Breda, 10. Samuel Leroux (Fra).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.