Premium

Column Mart Smeets: ’Het was een gedrocht als het om de pure sport ging, maar gaat het daar werkelijk nog om?’

Column Mart Smeets: ’Het was een gedrocht als het om de pure sport ging, maar gaat het daar werkelijk nog om?’
© Foto ANP

In een leerzaam en goed geschreven verhaal in de Volkskrant van zaterdag zegt de muziek-manager van de Apeldoornse volleybalhal dat ’op zondag het dak er pas echt afgaat’.

Jammer voor Apeldoorn, maar het OKT in Nederland eindigt in een ’Marche Funèbre’. De Nederlandse vrouwen huilen en op zondag valt er helemaal niets meer te vieren.

Het gaat om een nieuwe trend bij toeschouwersporten: het vermaak, de decibellen aan muziek, bijna maatgerichte oppompliedjes, nemen de bovenhand. Weer zo’n van de NBA overgewaaide grootheid die leuk en aardig lijkt, die volgens velen sfeerverhogend werkt, maar die zo soms haar doel geheel voorbijgaat.

Ja, ik ben vaak afgeknapt op de overvolle NBA-avonden waar vertier, gedans, gedunk, geluid en het uitdelen van gratis spullen afgewisseld worden met een heuse sportwedstrijd. De speeltijd van die wedstrijd is kaal 4x12 minuten zuivere speeltijd; de hele NBA-avond duurt over het algemeen twee uur en 35 minuten. Zeggen marketingmensen: maar dan heb je ook wel een totaalprogramma voor je goeie geld gekregen.

Hoe lollig, opzwepend en goed geregisseerd Apeldoorn ook was als het deze bijzaken betreft, de hoofdzaak was: de nationale vrouwenvolleybalploeg was simpelweg niet goed genoeg om echt te gaan dansen en juist dat kriebelt, dat steekt, dat wringt.

Sport en entertainment. Het schaatsen in Heerenveen werd ook opgeleukt, maar het droef makende gebrek aan klasrijke deelnemers werd moeiteloos vergeten: de toeschouwers hadden toch vermaak gekregen! Neen, simpel gesteld: het EK was een gedrocht als het om de pure sport ging.

Maar gaat het daar werkelijk nog om?

Kijk: ze fietsen en rennen over het strand bij Egmond. Dat is participatiesport. Meedoen en moe worden zijn de ingrediënten; er is nog geen marketeer die het gehele strand met dansmadammen en pompende beats volhangt; moeder natuur zorgt daar voor de juiste omlijsting.

Ja, de (sport)wereld verandert en doet dat snel, maar je moet toch eens goed over Apeldoorn gaan nadenken.

Of over Egmond.

Meer nieuws uit Sport