Premium

Leidse Glibber: Van receptie naar receptie in Leiden

1/5

Als er een lijst bestond van steden met de meeste nieuwjaarsrecepties dan zou Leiden zeker weten hoog scoren. Er was afgelopen week elke avond wel een nieuwjaarsreceptie.

De eerste grote receptie was uiteraard van de gemeente Leiden in de Pieterskerk. De toespraak van burgemeester Henri Lenferink bevatte dit jaar weinig vuurwerk, ook al ging hij voornamelijk over het vuurwerkverbod. Behalve inwoners, raads- en collegeleden waren ook veel bestuurders van Leidse organisaties gekomen om gelukkig nieuwjaar te wensen.

Emile Jaensch, burgemeester van Oegstgeest is niet alleen heel actief aanwezig in zijn eigen woonplaats, ook in Leiden geeft hij regelmatig acte de presence bij feesten en evenementen. Hij kwam dan ook beste wensen vanuit Oegstgeest overbrengen.

Goede doelen

De Nieuwjaarsborrel van de Business Club Leiden is elk jaar heel druk, gezellig én spannend. Er worden cheques aan goede doelen uitgereikt en de leden van BCL kiezen een Leidenaar van het jaar. Bestuurslid Rob van Marwijk deelde cheques uit aan goede doelen, zoals aan Egon Snelders voor de Pilgrimuitvoering tijdens de Leidse Korenontmoeting. Dominee Hester Smits kan in het donker de Dorpskerk van Leiderdorp niet vinden en ontving een cheque om de buitenkant van de kerk met ledlampen te verlichten. Mevrouw Kulk organiseert al jaren een kerstdiner en bingo in Rosenburch en kreeg een cheque van 500 euro. De Stichting Droomdag verzorgt droomdagen voor gezinnen met een levensbedreigende zieke ouder. Zij ontvingen een cheque van 5600 euro.

Na de cheques werd het spannend voor de genomineerden voor de titel Leidenaar van het jaar. Dichterette Pink Meltzer, directeur museum de Lakenhal Meta Knol, Sleutelstadjournaliste en bestuurslid voetbalvereniging Lugdunum Reanne van Kleef, festivalorganisator Willem Gressie, Leidse Rederij directeur en organisator van Stadsfestival de Lakenfeesten Daaf Sloos en Tjeerd Scheffer, sportcoördinator en organisator van onder andere de Leiden Marathon en de Rembrandtdagen Leiden waren allen genomineerd. Volgens Chris Verplancke was het een close finish die in het voordeel van Tjeerd Scheffer uitpakte. Hij kreeg behalve de eervolle titel ook het bronzen beeldje van de jonge Rembrandt, gemaakt door kunstenaar Jeroen Spijker.

Laatste tips

De derde borrel op rij was van BV Leiden, het Centrum Management en nog een aantal Leidse belangenverenigingen. Ondertussen heb je dan de meeste genodigden al een paar keer gezien deze week. Voormalig centrummanagers Hans Gennotte en Erwin Roodhart waren aanwezig en gaven Gijs Holla, die deze week als Centrummanager begonnen is, nog wat laatste tips.

De Nieuwjaarsborrel van Zorg en Zekerheid en ZZ Leiden Basketball, staat meestal in het teken van een paar goede sprekers en een uitgebreid buffet. Na de toespraken van Zorg en Zekerheid bestuurder Henk Gerla en ZZ Basketball Leiden voorzitter Marcel Verburg, gaf Onno Blom een presentatie over de jonge Rembrandt. Zelden zo’n levendige presentatie over Rembrandt gezien waarbij zelfs nog een link gelegd werd tussen ZZ Leiden en Rembrandt. Na afloop kregen alle bezoekers een gesigneerd exemplaar mee van zijn boek ’De jonge Rembrandt’.

De Leidse Christelijke Kampeer Vereniging, de LCKV is in 1920 opgericht en bestaat dus 100 jaar. Elk jaar gaan er 1.600 kinderen mee op vakantie. Zaterdag kwamen er ruim 500 vrijwilligers en oud-leden naar de Nieuwjaarsreceptie om het begin van het eeuwfeest mee te vieren. Elke vrijwilliger die tien kampen of meer heeft meegemaakt, krijgt een herinneringsspeld. De eerste spelden waren voor erelid Koos Jansen en Robert Strijk. Burgemeester Henri Lenferink was er ook en werd, terwijl de hele zaal het ontgroeningslied zong, door voorzitter Marjoleine Mosselman met de ontgroeningshamer tot LCKV lid geslagen. De speciaal voor het lustrumfeest opgerichte LCKV- band ’Tent 9’, liet zaterdag vast horen wat de leden tijdens het grote festival in september kunnen verwachten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.