Premium

Zwembad en schaatshal bij De Vliet mogelijk apart gebouwd

Zwembad en schaatshal bij De Vliet mogelijk apart gebouwd
Impressie van de nieuwe ijsbaan.
© afbeelding gemeente leiden
Leiden

Eerst het overdekte zwembad bouwen en later pas het schaatscentrum. Het stadsbestuur heeft die scheiding op sportpark De Vliet liever niet, maar als zich geen aannemer meldt om beide tegelijk te bouwen, dan kan het niet anders. Dat staat in een brief die sportwethouder Paul Dirkse (D66) aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Mocht het ongewenste scenario toch uitkomen, dan lopen de schaats- en ijsclubs het risico ontheemd te worden, want de bestaande ijshal aan de Vondellaan kan hooguit tot 2022 openblijven.

Eind 2018 gaf de Leidse politiek het groene licht voor een groot gecombineerd sportcentrum aan de Voorschoterweg. Onder één dak moet daar een overdekt zwembad en een schaatscentrum komen, in de plaats het gedateerde Vijf Meibad en de verouderde, voormalige Menkenhal aan de Vondellaan. Voor het nieuwe complex had Leiden circa 27 miljoen euro uitgetrokken.

Dirkse moest tot zijn schrik medio vorig jaar meedelen dat er geen bouwconsortium zich meldde om het Vliet-project uit te voeren. Er bleken maar weinig firma’s te zijn die over de specifieke expertise beschikken die nodig is voor zwembassins en schaatsbanen. En de bedrijven die de klus wel aankonden, waren elders aan de slag of wilden niet aan een lang onderhoudscontract vastzitten of worstelden met de lange lijst aan duurzaamheidsnufjes die Leiden eiste.

Een onderzoek volgde naar de mispeer en een nieuw, nog grotendeels geheim alternatief plan werd opgesteld. Wat in ieder geval blijft, is een bassin van 35 bij 25 meter, een schaatsbaan van 250 meter, een binnenijsvloer van 60 bij 30 meter en een krabbelbaantje. Verder worden wat bezuinigingen voorgesteld zoals afzien van led-schermen, staal in plaats van hout gebruiken en de personeelsruimtes verhuurbaar maken. Het veruit meest verstrekkende voorstel is om eerst het zwembad te bouwen en later de schaatshal, ’als er voldoende budget overblijft’.

Bovenstaande optie heeft niet de voorkeur van het stadsbestuur, benadrukt Dirkse. Hij hoopt dat het complete nieuwe sportcentrum er in het najaar van 2022 staat. Tot die tijd blijven Vijf Meibad en de oude Menkenhal open. Daarmee ’neemt wel het risico toe op acute problemen als gevolg van verouderde installaties.’ En mocht het onverhoopt nóg langer duren, dan heeft Leiden een groot probleem, vooral voor de schaatsers die dan geen regionaal alternatief hebben.

Of het zover komt, wordt dit jaar duidelijk. Willem van Vliet is bestuurslid van stichting Schaatshal Leiden die veel schaatsclubs vertegenwoordigt. Hij voorspelt geen rampspoed. ,,Als je de twee delen apart bouwt, verlies je alle voordelen van alles ineens bouwen. Dus dat zie ik niet gebeuren. Pas als de aanbesteding wéér mislukt, ontstaat écht een groot probleem, maar dan ook voor iedereen.’’

De geplande renovatie van buitenbad De Vliet staat geheel los van deze problematiek, zo laat Dirkse weten. Die begint sowieso na het komende zwemseizoen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.