Premium

Loeren bij de boeren: Volop steun bij aankoop van zonnepanelen

Loeren bij de boeren: Volop steun bij aankoop van zonnepanelen
David Luijendijk aan het werk in zijn bedrijf.
© Publiciteitsfoto
Roelofarendsveen

Het Leidsch Dagblad volgt een jaar lang vijf boeren uit de regio. De agrariërs vertellen over hun werk, hun passie, hun problemen en hun oplossingen. Elke week is er een verslag vanaf één van de agrarische terreinen. Vandaag voor de vierde keer op bezoek bij biologisch- dynamische groenteteler David Luijendijk van kwekerij EKO Logisch die met groot succes geld inzamelt voor zonnepanelen én accu’s.

Tachtig zonnepanelen plus liefst nog een paar accu’s. Dat moest de crowdfundingsactie die David Luijendijk is begonnen, opleveren. Met de zonnepanelen wil hij dat zijn bedrijf energieneutraal én zelfvoorzienend kan werken. En, dat is niet de minste reden, hij wil graag laten zien dat de productie van groente mogelijk is zonder chemie en kunstmest.

„Nu halen veel mensen hun groenten in de supermarkt. Ze pakken wat er in de reclame is, zonder er goed bij na te denken. Het zou mooi zijn als mensen zich wat meer bewust worden van wat ze kopen. Neem ik de gewone citroenen voor 2,49 euro of de biologische citroenen voor 2,69 euro. Dat ze twee dubbeltjes betalen voor een biologisch product dat beter voor het milieu is en waarmee we gemakkelijk de wereld kunnen voeden”, legt hij uit.

Groentepakket

Om die reden wilde hij de benodigde tachtig mille voor de investering in zonnepanelen en accu’s niet ’anoniem’ bij de bank halen en had hij een crowdfundingsactie opgezet. Iedereen kon daarop intekenen voor een zelfgekozen bedrag. Wie 25 euro schenkt, krijgt in de zomer eenmalig een groentepakket van eigen tuin, met dezelfde waarde, terug als tegenprestatie. Wie tussen de 250 en 1000 euro investeert, krijgt jaarlijks een potje tomatensaus van eigen tuin, plus in de zomer een flink groentepakket. Wie duizend euro of meer investeert, krijgt ook nog een tros druiven én krijgt een keer per jaar op het bedrijf een rondleiding met een hapje eten.

„Zo hoop ik meer mensen te laten zien hoe je groenten teelt. Ze mogen meepraten en vragen stellen. Waarom wel of geen winterpeen bijvoorbeeld. Ze worden een soort aandeelhouder maar ik blijf natuurlijk wel de baas. Of anders gezegd: het management.”

Crowdfunding is geen gift, al mag dat natuurlijk wel. De deelnemers investeren in het bedrijf, krijgen drie procent rente over hun geld dat over vier jaar wordt terugbetaald. „Lucratiever dan spaargeld op de bank”, constateert Luijendijk nuchter. En zo dachten ook veel andere mensen want begin januari is het doel van de crowdfundingactie al ruim gehaald.

Met de verzamelde tachtig mille kunnen binnenkort zonnepanelen worden aangeschaft. Daarvoor moet eerst het schuurdak worden vervangen en geïsoleerd. Ook kunnen er accu’s worden aangeschaft om de overdag te veel geproduceerde stroom op te slaan. De volgende stap is een laadpaal voor de elektrische auto’s van klanten of een stopcontact voor elektrische fietsen. „Die kunnen gratis opladen terwijl ze boodschappen doen. Het is niet de bedoeling dat ik stroom lever aan het net. Ik gebruik nu 22.000 kwh per jaar en dat leveren die tachtig zonnepanelen ook.”

Wintermaanden

Ook in de wintermaanden denkt Luijendijk voldoende stroom te hebben voor bedrijf en huis. „De koelcel en de vorkheftruck gebruiken de meeste stroom maar die gebruik ik in de winter bijna niet.”

Het opzetten van de crowdfunding heeft de afgelopen maanden flink wat tijd gekost. Er moest worden gefilmd en foto’s gemaakt. Nu het streefbedrag is gehaald, kunnen de panelen worden besteld. Maar eerst ligt er nog ander werk te wachten. „Verhuizen, de grond bemesten en we zaaien de eerste raapstelen. Genoeg te doen dus.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.