Premium

Sociale dienst heeft zorgen over zorgfraude in Bollenstreek

Sociale dienst heeft zorgen over zorgfraude in Bollenstreek
Fraude in de zorg is makkelijk, luidde het Openbaar Ministerie de noodklok.
© Foto: ANP
Teylingen

De sociale dienst (ISD) vermoedt dat ook in de Bollenstreek zorgcowboys rondlopen die frauderen, maar de dienst heeft niet de ruimte om daar gedegen onderzoek naar te doen.

Daarvoor ontbreken geld en menskracht, zei ISD-medewerker Daphne Schelling maandag tegen de Teylingse raadsleden. De sociale dienst beperkt zich bij bedrijven die zich melden als nieuwe zorgondernemer daarom veelal tot een papieren controle. Daadwerkelijk controleren of een bedrijf ook echt de hoeveelheid en kwaliteit zorg geeft die wordt overeengekomen en gedeclareerd, is er niet bij. De ISD, die werkt voor Teylingen, Lisse, Hillegom en Noordwijk, heeft momenteel contracten met ruim zeventig zorgverleners. Naast grotere instellingen zitten daar volgens Schelling ook eenmansbedrijven bij en familieleden die andere familieleden verzorgen. De dienst ziet daarnaast dat soms meerdere bedrijven op één adres zijn gehuisvest.

Begin deze maand luidden het openbaar ministerie en zorgverzekeraar DSW de noodklok over de toenemende zorgfraude en hoe gemakkelijk het is om die te plegen. Met name het persoonsgebonden budget (pgb) is kwetsbaar.

Bij de ISD speelt volgens Schelling dat de Bollenstreekgemeenten een paar jaar geleden besloten dat iedereen een contract moet kunnen afsluiten met de sociale dienst.

Gegadigden moeten wel een plan op papier inleveren en ook een toelatingsgesprek maakt deel uit van de procedure. Maar controleren of de uiteindelijk gedeclareerde zorg ook daadwerkelijk is verleend, is er volgens Schelling niet bij. ,,Als bijvoorbeeld de norm is dat er op elke acht cliënten twee gediplomeerde mensen rondlopen, hebben we niet de menskracht om te controleren of dat ook het geval is.’’

De sociale dienst zou dat best willen, zei Schelling, maar daar moeten de gemeenten dan wel voor kiezen. En dat lijkt in elk geval in Teylingen nog niet te gaan gebeuren, bleek maandag. De ISD legde daar de politiek de vraag voor waar het komende jaar extra aandacht voor moet zijn: de kosten proberen binnen de perken te houden door bijvoorbeeld bij zorgvragen meer de nadruk te leggen op algemene voorzieningen, extra aandacht voor (arbeids)participatie of, als derde optie, een intensievere controle om zorgfraude proberen op te sporen.

Alle drie de thema’s zijn belangrijk, benadrukten maandag alle partijen, maar als er gekozen moet worden kiezen de meeste partijen toch voor extra aandacht voor participatie. Volgens Schelling dreigen regelmatig mensen tussen wal en schip te vallen omdat ze minder of juist meer blijken aan te kunnen dan was ingeschat.

Alleen het CDA vindt dat aanpak van zorgfraude alles afwegend prioriteit moet krijgen. ,,Er gaat veel geld om in de zorg en als gemeente zijn we er verantwoordelijk voor om dat zo zorgvuldig mogelijk uit te geven’’, aldus Sybrinne de Vries.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.