Premium

Naar aanleiding van...

Een goed opgebouwde sollicitatiebrief kan het verschil maken tussen de bestemming ’interessant’ en ’afwijzen’.

JANUARI SOLLICITATIEMAAND

’Naar aanleiding van uw vacature…’ Zo begint menig sollicitatiebrief. Gebruik die dus maar beter niet, als je je wilt onderscheiden van de rest.

Bedenk welke stijl er past bij het bedrijf waar je solliciteert. Schiet je die catchy eerste zin niet te binnen? Blijf er niet te lang over nadenken, maar schrijf eerst de rest van de brief. Vaak komt die openingszin dan vanzelf.

Laat zien hoeveel affiniteit je met het bedrijf of de functie hebt. En benoem waarom je zo gepassioneerd bent over dit werk. Misschien solliciteer je voor de functie van kok en stond je vroeger om zes uur op om nog voor school 24 Kitchen te kijken. Schrijf het!

Heb je in je baan de volgers op Facebook verdrievoudigd? De sales verdubbeld? Het is nu niet de tijd om bescheiden te zijn. Geef aan wat je hebt bereikt en dat het daarom nu tijd is voor een grotere uitdaging.

Humor kan onwijs opvallen, maar dit moet wel echt bij het bedrijf passen. Als dat het geval is, laat het zien dat je creatief bent en een klein beetje lef hebt. Solliciteer je bij IKEA? Zeg dat het jou wél altijd lukt om zonder ruzie een Billy in elkaar te zetten.

Tessa Ham, WorkJuice.nl

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.