Premium

Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s: stemmen voor tentoonstelling in Tweede Kamer

Een Canadese verkenner die op zijn motor Hillegom inrijdt, is een van de eerste geallieerde militairen daar. Hij wordt enthousiast verwelkomd.
© Foto F. Out / Boek Hillegom ’40-’45 (F. Out m.m.v. M. Bultink)
Den Haag

Makkelijk wordt het niet. Goed driehonderd oorlogsfoto’s ontving alleen al de provincie Zuid-Holland eind vorig jaar. Stuk voor stuk beladen, aangrijpend, ontroerend of schokkend... Maar er moet gekozen worden. Tot maandag kan iedereen via de website in100fotos.nl stemmen welke beelden een plek moeten krijgen in de honderd foto’s tellende tentoonstelling in de Tweede Kamer, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding.

,,Op maandag 7 mei arriveerden de eerste Canadezen in Hillegom. Eerst een verkenner in een Jeep, die in de Hoofdstraat muurvast kwam te zitten, doordat de bevolking zijn wagen bestormde. Daarna volgden tanks en enkele motorfietsen. De eerste militair werd ontvangen op het politiebureau en daarna meegetroond naar het huis van de familie Niekerk op de Van den Endelaan 39. Hij heeft de Hillegomse bevolking vanaf het balkon toegesproken, terwijl mevrouw Niekerk – van oorsprong Engelse – vertaalde wat hij zei. Daarbij werden het Engelse en het Nederlandse volkslied natuurlijk uit volle borst gezongen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.