Premium

’Pensioen over vijf jaar’

’Pensioen over vijf jaar’
Caty Hendriks

Voor de een is geld een bron van plezier, voor de ander juist een grote zorg. In de rubriek Huishoudboekje opent een lezer zijn of haar persoonlijk huishoudboekje. Hoeveel geld komt er binnen? En blijft er aan het einde van de maand nog wat over?

SERIE | Huishoudboekje

Naam: Caty Hendriks (47)

Beroep: zelfstandig ondernemer

Netto inkomen: 2000 euro

Vaste lasten: 1350 euro

Sparen: 75 euro

Toen en nu

„Ik ben al twintig jaar zelfstandig ondernemer en mijn inkomsten hebben altijd wat gefluctueerd, maar niet veel. Ik werk als event manager en ben daarnaast, na de geboorte van mijn zoon veertien jaar geleden, ook als trainer/coach aan de slag gegaan op het gebied van persoonlijke en business-ontwikkeling.

Hoewel ik het meest verdien met het organiseren van events, heb ik ervoor gekozen me op trainen en spreken te focussen. Mijn inkomsten zullen daardoor dit jaar veranderlijker zijn, maar dat geeft niet. Ik doe nog een paar grote events voordat ik stop, waardoor ik even extra verdien.”

Budget

„Het meeste geld gaat naar mijn kind, huis, de honden en goede en gezonde voeding: fruit en groenten en als we vlees eten, is het biologisch. Ik geef niet zoveel uit aan mezelf; ik hou helemaal niet van shoppen. Vroeger reed ik paard, maar mijn paard is met pensioen. Samen met mijn man heb ik verschillende rekeningen, bijvoorbeeld eentje voor de vaste lasten, eentje voor de dagelijkse uitgaven als kleding en hondenvoer en een rekening waarvan we uit eten of naar de film gaan. We sparen elke maand en bouwen een extra spaarpotje op door te beleggen.”

Overzicht

„In overzicht houden ben ik niet zo goed. Al moet ik zeggen dat dat erg is verbeterd doordat ik na een driedaagse training over mindset omtrent geld met potjes ben gaan werken. Ik heb al mijn inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet en op basis daarvan mijn geld over die potjes verdeeld. Vroeger kwam er weleens een belastingaanslag als een verrassing, nu heb ik altijd genoeg omdat ik vooruit kijk. Ik pas het potjessysteem zakelijk eveneens toe. Mijn zoon werkt ook al met potjes.”

Financiële misser

„Begin vorig jaar kocht ik een tien jaar oude BMW en achteraf gezien had ik dat beter aan het einde van dat jaar kunnen doen. Kort na de aankoop kreeg ik namelijk een flinke belastingaanslag: ik moest 7000 euro terugbetalen. Ik kon het allemaal betalen, maar het was wat onhandig, al die grote uitgaven kort na elkaar. ”

Duurste aankoop

„Toch die auto. Ik vind het fijn om een goede, veilige wagen te rijden, want ik rijd vaak ’s nachts. Ik koop nooit een nieuwe auto; dat vind ik zonde van het geld. Maar ik geef liever iets meer uit aan een tweedehands auto van een betrouwbaar merk. Sowieso besteed ik mijn geld graag aan dingen die het leven plezieriger maken. Etentjes, de schoonmaker en ik laat mijn boodschappen bezorgen.”

Ik droom van...

„Het is mijn doel om over vijf jaar met pensioen te kunnen gaan, misschien zelfs eerder. Ik denk dat mijn man en ik blijven werken, maar misschien andere keuzes maken. Ik zou bijvoorbeeld vrijwilligerswerk met kinderen willen doen. Om financieel zo vrij mogelijk te worden, beleggen we. Mijn man is goed met cijfers, waardoor ons geld nu meer oplevert dan wanneer we het op de bank zouden zetten of in een pensioenregeling zouden stoppen.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.