Beschermvrouwe bezoekt welpen in Noordwijkerhout: ’Koningin Máxima heeft ons uitstekend geholpen’ [video]

Noordwijkerhout

Koningin Máxima is alweer op weg naar Den Haag als de zoete geur van versgebakken cupcakes de neus binnendringt. Het zijn de eerste baksels die in de Kookerij in Noordwijkerhout uit de ovens worden gehaald. ,,Ze heeft ons uitstekend geholpen’’, geeft scout Pepijn Hogervorst het koninklijke bezoek een deel van de eer.

Even is er die vraag of dat nou wel nodig is, als de koningin een schort krijgt aangereikt. Dat er met meel wordt gewerkt doet haar snel besluiten haar chique kleding alsnog te beschermen.

Bovendien maakt het logo op het short de reden van haar bezoek duidelijk: de aftrap van de jubileumactiviteiten rond ’100 jaar welpen’. Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland en zij mag dan niet op het kinderfeestje - welpen zijn tussen de 7 en 11 jaar oud - ontbreken.

Na een toelichting op alle festiviteiten van het komende jaar, met als hoogtepunt een Junglefestival voor alle welpen op 31 oktober bij acht pretparken, raakt Máxima bij de verschillende kookeilanden aan de praat met de jonge scouts.

,,Ze vroeg me hoe ik de roos van marsepein op mijn cupcakes zo mooi kreeg’’, zegt Fien Plug. ,,Ik heb gezegd dat je de marsepein eerst plat moet maken, daarna moet oprollen en dan de blaadjes eraan moet doen.’’

Plug is een van de veertig gelukkige welpen die deze woensdagmiddag in de Kookerij met de koningin mogen bakken. De veertig kinderen zijn eerlijk verdeeld over de Noordwijkerhoutse scoutinggroepen St. Jozef/Emerentiana en Bosgeest. Omdat de animo groot was, is er zelfs geloot wie er deze woensdagmiddag bij mag zijn.

Koningin Máxima aan de praat met Noordwijkerhoutste scouts.
© Foto ANP/Robin Utrecht

Overal in het land worden onder het motto ’Tijd voor Taart’ lekkernijen gemaakt die later aan burgemeester en wethouders van de verschillende gemeenten worden overhandigd. Dit om de bestuurders nog maar eens te wijzen op het rijke scoutingleven binnen hun dorpen en steden. Zo verlaten ook Máxima en de Noordwijkse locoburgemeester Sjaak van den Berg met een goed gevulde gebaksdoos de Kookerij.

De koningin helpt bij het eiland van Hogervorst ook een handje. Ze roert stevig in een kom om het deeg voor de cupcakes zo luchtig mogelijk te krijgen.

Koningin Maxima tijdens een groepfoto tijdens de viering van 100 jaar welpen.
© ANP

,,Door haar hulp hebben we nu als eerste onze cupcakes klaar’’, zegt Hogervorst, net nadat de geelbruin gekleurde zoetigheid uit de oven is gehaald. Een van de welpen stuitert intussen heen en weer, want hij heeft een foto van Máxima gemaakt.

Dat hij dat geluk heeft, komt vooral door de gunstige ligging van Noordwijkerhout. De koningin was op weg van de nieuwjaarsontvangst met diplomaten in Amsterdam naar de volgende afspraak in Den Haag. Dus een plaats op de route is dan wel handig.

Maar dan moet het ook een plek zijn met verschillende kookeilanden en daar voldoet de Kookerij weer aan. ,,Omdat zij beschermvrouwe van onze organisatie is, komt ze eens per twee jaar langs. En je ziet het: de kinderen vinden dit echt geweldig’’, zegt Wendy van Rossum van Scouting Nederland.

© ANP

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.