Wie maakt een eigen versie van het verdwenen paneel: Rembrandts vijfde zintuig?

’De brillenverkoper’ van Rembrandt bevindt zich in Museum De Lakenhal.
Leiden

Rembrandt maakte op jeugdige leeftijd een serie schilderijen over de vijf zintuigen. Eén daarvan, de smaak, is spoorloos verdwenen. De Leidse wijnvereniging Matilo moedigt mensen aan dit zintuig alsnog te schilderen.

Rembrandt van Rijn schilderde deze reeks op 18-jarige leeftijd, toen hij nog in zijn geboortestad Leiden woonde. Het is het vroegst bekende werk van de kunstenaar. De paneeltjes zijn nog niet op alle fronten briljant, maar tonen wel een meester in wording.

Drie van de schilderijtjes (gehoor, gevoel en reuk) zijn in handen van een privéverzamelaar in New York. Het vierde (zicht) is sinds 2012 in handen van Museum De Lakenhal in Leiden. Afgebeeld is een marskramer die brillen probeert te slijten. Deze brillenverkoper is nu te zien op de tijdelijke tentoonstelling ’Jonge Rembrandt, rising star’, maar maakt ook deel uit van de vaste collectie van het stadsmuseum.

De expositie ’Jonge Rembrandt, rising star’ is tot en met zondag 9 februari te zien. Tot nu toe hebben zo’n 30.000 mensen de tentoonstelling bezocht. Op zondag 26 januari is er nog een zogeheten Rembrandt Talk. Kunsthistorica Wieteke van Zeil geeft om 14.00 uur een lezing onder het motto ’Ieder z’n Rembrandt’. Aan de hand van allerlei voorbeelden maakt ze de toehoorders bewust van hun eigen kijkgedrag.

Wie zich wil wagen aan een eigen versie van het missende zintuig kan zich via de website www.matilo.nl aanmelden. De historische wijnvereniging Matilo bezorgt dan een houten paneeltje en verstrekt daarbij nadere informatie over dit kunstproject. De inzendingen worden tentoongesteld en geven wellicht een indruk hoe de smaak van Rembrandt er moet hebben uitgezien.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.