Premium

Filminterview:Jamie Foxx over ’Just mercy’: ,,De angst bij zwarten voor de politie zit heel diep’

Jamie Foxx: ,,Als wij als Afro-Amerikanen in aanraking komen met de politie bijvoorbeeld, dan zijn we standaard op onze hoede.’’
© Jake Netter

In ’Just mercy’ vertellen Michael B. Jordan en Jamie Foxx het verhaal van advocaat Bryan Stevenson die opkomt voor een zwarte man die zonder enig bewijs in de dodencel belandde voor een moord die hij niet bleek te hebben gepleegd. „En dit was in 1988, niet in de jaren vijftig ofzo.”

Jamie Foxx maakt het geregeld mee: als hij met een capuchon op een lift instapt, ziet hij de mensen een stapje opzij doen. Totdat ze de Hollywoodster herkennen. „Ik noem dat het ’phieuw-moment’: je hoort de opluchting”, aldus de acteur, die zegt dezelfde verhalen te horen van andere Afro-Amerikaanse mannen. „Ik sprak een tijdje geleden een heel invloedrijk persoon. Ik ga zijn naam niet zeggen, maar het is een inspirerende leider. Hij zei tegen me: wat je ook bereikt, hoeveel geld je ook in je zak hebt, sommige mensen in dit land zullen je nooit als meer zien dan een, laat ik zeggen: het n-woord. Dat is de dagelijkse realiteit waarin wij moeten leven.”

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.