Bestseller ’Tonio’ bewerkt voor theater en in première in de Leidse Schouwburg

Scène uit de voorstelling ’Tonio’.
© Foto Ben van Duin
Leiden

Van de bestseller ’Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden is een theaterbewerking gemaakt. De voorstelling beleeft zaterdagavond haar première in de Leidse Schouwburg.

Van der Heijden publiceerde het boek in 2011. Het gaat over zijn zoon Tonio die een jaar daarvoor dodelijk verongelukt is. In de vroege ochtend van eerste pinksterdag wordt de bijna 22-jarige zoon van de schrijver in Amsterdam geschept door een auto. Hij wordt naar het AMC vervoerd, waar hij nog diezelfde dag overlijdt. De schrijver maakt een precieze reconstructie van de laatste levensdagen van zijn zoon, zijn enige kind. Het boek eindigt als hij pas na maanden de plaats van het ongeval durft te bezoeken.

Tussendoor wordt uitgebreid verslag gedaan van Tonio’s leven en ook van de manier waarop de schrijver en zijn vrouw omgaan met de harde realiteit. Van het boek zijn meer dan 175.000 exemplaren verkocht en het is onderscheiden met de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

Regisseur Ignace Cornelissen heeft de bestseller bewerkt voor het theater. Jacqueline Blom en Porgy Franssen spelen de hoofdrollen in het toneelstuk. Voor hen gaat de voorstelling in de eerste plaats over troost. ,,Wij spelen twee ouders die proberen om samen overeind te blijven’’, aldus Porgy Franssen. ,,In hun worsteling met het grootst denkbare verdriet schuilt de hoop dat het leven uiteindelijk overwint.’’

De voorstelling is zowel vrijdag als zaterdag om 20.15 uur te zien in de Leidse Schouwburg. Op vrijdagavond is er voorafgaand aan de voorstelling een gratis inleiding. De tournee van ’Tonio’ duurt tot en met vrijdag 10 april.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.