Premium

Column Richard Kemper: Stoppen

Column Richard Kemper: Stoppen

We moeten praten. Ik wil ermee stoppen. Het klinkt hard, ik weet het. Zeker als je bedenkt dat we al zo lang samen optrekken. Ik heb je broers en zussen, je ouders en zelfs je grootouders gekend. Het is niet eens dat ik het zelf niet meer leuk vind, maar de omgeving doet zo moeilijk.

En tuurlijk, we zitten vaak wel erg bovenop elkaar en het leek de laatste jaren of dat steeds erger werd. Ik vind je soms ook ronduit knorrig en kan het gegil als je boos bent niet meer aanhoren. Ook vind ik dat gooien met modder van jou niet altijd even chique. Maar daar staat veel tegenover.

Ik vind je ronduit lekker en wil vaak mijn tanden in je te zetten. En ik ben niet de enige. Ik moest altijd om je lachen en kreeg het helemaal warm als ik naar die ene gekke springerige krul van je keek. Maar helaas, het was dus niet genoeg. Eerlijk gezegd vond ik je soms ook een hele kluif. Heus niet iedereen hoeft je geweldig te vinden, maar als iedereen zich zo tegen ons keert, zoals nu, kan ik er eigenlijk niet meer achter staan.

Waar ik ook kom, wie ik ook spreek, ik moet de hele tijd verantwoording afleggen. Ik kan er gewoon niet meer tegen. Maak je om mij geen zorgen, ik heb het goed geregeld. En ja, er is iemand anders. Carola heet ze. Maar zij is niet de reden, hooguit de aanleiding. Hoe dan ook, eerst organiseer ik nog een feestelijke barbecue om ons tijdperk af te sluiten. Je familie is er ook, ik hoop dat je komt!

Zo stel ik me voor dat heel wat varkenshouders hun varkens de afgelopen dagen toe hebben gesproken. Ze kappen ermee nu ze gebruik kunnen maken van de uitkoopregeling van minister Carola Schouten. Ik snap dat. Als ik al met zonnebril en capuchon op een karbonaadje in mijn boodschappenmand leg, hoe moet je je dan voelen als varkenshouder? Voor de goede orde, ik vind dat we met z’n allen wat minder vlees zouden moeten eten en de bio-industrie moeten afbouwen.

Ik denk ook dat dit een goede regeling is. Soms moet je een onafwendbare beweging een handje helpen. Maar als iedereen die zijn mond nu zo vol heeft over de schande van de vleesindustrie bereid zou zijn om voor een écht stukje biologisch vlees een fair prijs te betalen bij een goede slager, dan was die hele regeling niet nodig.

180 miljoen euro trekt de overheid uit voor 1 miljoen varkens. Dat is 180 euro per varken. Een geslacht varken levert gemiddeld 56 kilo vleesproduct op, ofwel 3,21 euro per kilo. Uit een kilo gaan 6 karbonades, dat is 0,53 euro per karbonade. Binnenkort in de bonus dus. Alles helpt natuurlijk om stikstofuitstoot te beperken, maar even voor het beeld: wist u dat 75 procent van al het varkensvlees dat we in Nederland ’produceren’ naar het buitenland gaat?

100 miljoen mensen in 140 landen consumeren dagelijks vlees van Nederlandse ’makelij’. Lees die zin nog eens. Dat is écht heel veel! Een groot deel daarvan gaat trouwens naar China, dat zelf te maken heeft met een nogal heftige varkenspest. Al dat gesleep met vlees, dood maar ook levend, ik vind het niks. Zullen we op z’n minst voorstellen dat elk land dat van ons vlees importeert ook even de stikstofemissie die erbij hoort overneemt? Anders blijft die hele regeling van Carola alsnog een druppel op een gloeiende plaat. Een bbq-plaat.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.