Rol Leiden beperkt bij spoedzorg

Leidse ambulance.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Leiden moet er alles aan doen om de plaatselijke problemen met spoedzorg te verlichten. Daar dringen de raadsleden Julius Terpstra (CDA) en Marijn Otten (PvdA) op aan naar aanleiding van berichtgeving in deze krant.

Het Leidsch Dagblad meldde eerder deze week dat de spoedzorg sterk onder druk staat. Ambulancedienst, eerste hulp- en huisartsenposten kunnen de drukte niet meer aan, waardoor de geldende (tijds)normen overschreden dreigen te worden. De toename wordt vooral veroorzaakt doordat ouderen langer zelfstandig wonen, en toch vaak medische hulp nodig hebben. Oudere patiënten worden naar de spoedeisende hulp gestuurd omdat ze nergens anders terechtkunnen en ’verstoppen’ op die manier het systeem. ,,De zorg voor anderen komt dan in gevaar’’, aldus Terpstra.

Verantwoordelijk PvdA-wethouder Marleen Damen kent de problematiek. ,,Ik weet van huisartsen die de hele dag aan het bellen zijn als ze één spoedbed nodig hebben.’’

Samen met diverse medische en zorgorganisaties wordt in Leiden al overleg gevoerd en de wethouder stelt ook een nota in het vooruitzicht met als titel Leiden op Leeftijd. Daarin wordt lokale ouderenproblematiek beschreven.

Toch tempert Damen al te hoge verwachtingen van de lokale overheid. ,,Want als het om echte spoedhulp gaat, is de rol van de gemeente zeer beperkt.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.