Premium

Katwijkse politiek twijfelt niet aan Koningin Julianabrug: ’Beschuldigingen van architect zijn weerlegd’

Katwijkse politiek twijfelt niet aan Koningin Julianabrug: ’Beschuldigingen van architect zijn weerlegd’
De huidige Koningin Julianabrug in Katwijk.
© Archieffoto
Katwijk

Vrijwel de gehele Katwijkse gemeenteraad is ervan overtuigd dat het plan voor de vernieuwde Koningin Julianabrug in alle opzichten goed doordacht en verantwoord is. De oproep van architect Syb van Breda om de versoberde versie van zijn ontwerp tegen te houden, vond dan ook geen gehoor.

Raadslid Jaap Haasnoot van oppositiepartij KiesKatwijk stond alleen in zijn mening dat een onafhankelijke instantie nog eens kritisch moet kijken naar het huidige ontwerp, de totstandkoming daarvan en de manier waarop wethouder Rien Nagtegaal de gemeenteraad daarbij heeft betrokken.

De felle brieven van de Leidse architect waren voor Haasnoot geen reden om aan de veiligheid van de brug te twijfelen, wel over ’de hamvraag’ of de gemeenteraad voldoende is geïnformeerd. Hij las er ’nieuwe feiten’ in. Volgens het ervaren raadslid is zo’n onderzoek ’binnen drie weken rond te breien’ en hoeft het project er dus niet of nauwelijks vertraging door op te lopen.

Zijn collega-raadsleden voelden daar niets voor. Zij toonden zich gerustgesteld door de uitvoerige reactie die het gemeentebestuur per brief gaf op de waarschuwingen van de architect, dat het aangepaste ontwerp ’niet voldoet aan de eisen die de gemeente zelf heeft gesteld’.

Volgens het Katwijkse gemeentebestuur is de brug niet alleen bij aannemer Van Hattum en Blankevoort en de eigen experts op het gemeentehuis in uitstekende handen, maar hebben meerdere externe bureaus controles uitgevoerd ’op het gebied van kosten, beeldkwaliteit, groen en ecologie en niet te vergeten bouwtechnische veiligheid’. Nog een onafhankelijk, extern onderzoek, zoals Haasnoot bepleitte, vinden de raadsleden niet nodig.

De waarschuwing van Van Breda voor kapitaalvernietiging, omdat dat de brug het Hoogheemraadschap geen ruimte biedt om het Uitwateringskanaal uit te breiden en dus mogelijk slechts een paar decennia mee kan in plaats van honderd jaar, kwam niet ter sprake.

Wethouder Rien Nagtegaal gaf aan ervan te balen dat in Katwijk het beeld is ontstaan dat de gemeente een onveilige brug gaat bouwen. Dat kwam volgens hem niet door de brief van de architect, maar door het artikel in deze krant waarin die werd weergegeven. ,,Van enige vorm van onzekerheid kan geen sprake zijn’’, benadrukte Nagtegaal. ,,Gelukkig zijn we erin geslaagd te reageren op de beschuldigingen van de heer Van Breda. Er staan geen nieuwe feiten in zijn brief, anders hadden we niet zo netjes kunnen antwoorden. We gaan een veilige, toekomstbestendige brug bouwen.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.