Rubriek Hanneke Maakt Het Zelf:Steeds gelukkiger in de keuken

1/2

Hanneke van den Berg is journalist en houdt ervan om zoveel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klaar kopen is veel te saai. Daarom maakt ze het liever zelf.

Een paar jaar geleden liep ik met mijn dochters over Spitalfields Market in Londen, een overdekte markt die al 350 jaar bestaat. De kinderen aten er een grote puntzak patat, maar ik had behoefte aan wat groens, wat gezonds. Opeens zag ik een klein lunchrestaurantje dat Leon heette. Ik at er de lekkerste groene salade die ik ooit heb geproefd. Ik noteerde zelfs alle ingrediënten in mijn telefoon, zodat ik kon proberen het thuis na te maken.

Ik heb de notitie nog steeds: komkommer, broccoli, erwtjes, geitenkaas, quinoa, avocado en dressing, staat er. De dressing kon ik lange tijd niet precies namaken, maar gelukkig geeft Leon ook regelmatig kookboeken uit. Toen het boek ’Happy salads’ uitkwam, werd het geheim achter hun Franse dressing eindelijk onthuld. Het bestaat uit een zoete aardappel, een sjalot, Dijonmosterd, witte wijnazijn, een half teentje knoflook, wat water, olijfolie en ahornsiroop.

Ik ben dol op hun kookboeken en was dan ook superblij toen onlangs hun nieuwste, ’Happy baking’, uitkwam. Hun ’healthy snackbar’, die vele vestigingen heeft (zelfs inmiddels drie in Nederland), is opgericht vanuit de gedachte dat eten zowel lekker als gezond kan zijn. Zij laten in ’Happy baking’ zien dat dit zelfs mogelijk is bij comfortfood. Al zullen velen misschien roepen dat het gebruik van bijvoorbeeld ahornsiroop niet per se echt gezond is, omdat voor je lichaam alle suikers hetzelfde zijn. Dat is natuurlijk waar. Maar zoals een cake met goede ingrediënten evenveel calorieën kan hebben als een Mars, wil dat nog niet zeggen dat je lichaam met allebei even blij is. Met die cake krijg je wel degelijk goede voedingsstoffen binnen en dat is met een Mars bepaald niet het geval.

Ik zal nooit een chef-kok worden, maar inmiddels heb ik wel zoveel vertrouwen gekregen in de keuken dat ik recepten steeds vaker naar mijn eigen smaak durf aan te passen. Zo bevat de courgettecake uit hun nieuwe boek geen noten. Maar ofschoon ik niet zo hou van een handvol ongezouten noten als tussendoortje (in veel ’gezonde’ kookboeken aangeraden als lekkere snack), vind ik het wel heel lekker in een cake. Dus strooide ik stukjes walnoot door het beslag en belegde ik de bovenkant van de cake met pecannoten. Het resultaat was verbluffend lekker.

Het fijne van een cake met allemaal ingrediënten die je herkent (dus zonder kunstmatige toevoegingen) is dat je na één plak van die cake lang verzadigd bent. Zet maar eens een zak M&M’s voor mijn neus en ik eet door tot ik misselijk ben, omdat die verzadiging uitblijft. Die raak ik dus amper nog aan de laatste tijd. ’Happy baking’ geeft genoeg heerlijke recepten om tussendoortjes te maken zonder dat ik naar ongezonde alternatieven hoef te grijpen. Toen iemand pasgeleden heel eerlijk, maar nogal bot vroeg of ik ’gegroeid’ was, deed dat best zeer. Maar ze had gelijk. ’Happy baking’ zal me helpen die ’groei’ weer enigszins ongedaan te maken.

Recept:

Courgettecake

Ingrediënten:

200 g roomboter, plus extra om in te vetten; 200 g donkerbruine basterdsuiker; 3 scharreleieren; 200 g courgette, schoongemaakt en geraspt (ongeschild); 200 g bloem; 1 tl bakpoeder, een snuf zout; 1/2 tl kaneel.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een broodbakvorm met een inhoud van 900 g in en bekleed hem met bakpapier. Smelt de boter in een kleine pan. Doe de bruine suiker in een grote kom en klop de eieren erdoor. Giet de gesmolten boter geleidelijk erbij en roer hem er goed door. Roer de geraspte courgettes erdoor.

Roer de bloem, het bakpoeder, zout en de kaneel door elkaar in een andere kom. Voeg de vochtige ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng het geheel. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake 40-50 minuten tot hij elastisch is en een prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Laat de cake in de bakvorm afkoelen.

Uit: ’Leon happy baking’. Veltman Uitgevers, €17,50.

Meer nieuws uit Lifestyle